Praag: Duizenden Russen protesteren tegen oorlog in Oekraïne
27 Mar 2022, 08:47
foto
Leden van de Russische gemeenschap van Praag nemen deel aan een anti-oorlogsdemonstratie, na de Russische invasie van Oekraïne, in Praag, Tsjechië. (Foto: Reuters)


Duizenden Russen hebben zaterdag door de straten van Praag gelopen in protest tegen de invasie van Moskou in Oekraïne. Ze zwaaiden met de wit-blauw-witte vlag die een symbool is geworden van protesten tegen de invasie van Moskou in Oekraïne.

Met borden met de tekst 'Killer' boven een foto van president Vladimir Putin en 'Nee tegen oorlog' scandeerden demonstranten vanaf het Vredesplein in Praag door het centrum van de Tsjechische hoofdstad. De politie schat het aantal demonstranten op ongeveer 3.000.

"Wij zijn tegen Putin", zei Alexander Sibrimov, een 19-jarige student die samen met zijn vader het protest bijwoonde. "We zijn het niet eens met zijn politiek. Dit is een manier om de wereld te laten zien dat de dingen die in Oekraïne gebeuren niet juist zijn."

Moskou noemt zijn acties in Oekraïne een "speciale militaire operatie" om zijn buurland te demilitariseren en te "denazificeren". Het ontkent dat het zich op burgers heeft gericht. Oekraïne en zijn westerse bondgenoten hebben dat een ongegrond voorwendsel genoemd voor een niet-uitgelokte invasie.

De Tsjechische Republiek is de thuisbasis van 45.000 Russen, de vierde grootste buitenlandse gemeenschap in het voormalige communistische land.

Bijna 200.000 Oekraïners woonden in de Tsjechische Republiek - waardoor ze de grootste buitenlandse gemeenschap waren - vóór de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari. De Tsjechische regering schat dat 300.000 Oekraïners naar het land zijn gevlucht.

"Dit is een daad om de Tsjechische Republiek en het Tsjechische volk te laten zien dat Russen tegen Putin zijn", zei protestorganisator Anton Litvin.

De demonstranten in Praag zeiden dat ze dachten dat ze weerspiegelden wat veel mensen in Rusland voelen, maar niet kunnen zeggen. "Het feit dat we Russen zijn, betekent niet dat we automatisch voor de oorlog zijn. We zijn tegen de oorlog", zei demonstrant Oleg Golopyatov, een voormalige soldaat die al 15 jaar in Praag woont. "Oekraïne is een normaal land. Het is verschrikkelijk wat daar gebeurt."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May