Deel Latijns-Amerika roept Rusland op tot terugtrekking
26 Feb 2022, 08:40
foto
In verschillende Latijns-Amerikaanse landen zijn er anti-oorlogsmarsen gehouden in solidariteit met Oekraïne. (Beeld: Reuters)


Colombia, Argentinië en Chili hebben opgeroepen tot een snelle terugtrekking van Russische troepen uit Oekraïne, terwijl andere Latijns-Amerikaanse landen het gebruik van geweld verwierpen, maar niet opriepen tot een Russische exit. Rusland viel Oekraïne donderdag vroeg binnen over land, over zee en door de lucht.

Het is de grootste aanval van de ene staat op de andere in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. De Russische president Vladimir Putin zei dat de aanval een poging is om Oekraïne te 'denazificeren'.

"We wijzen oorlog categorisch af en sluiten ons aan bij alle stemmen van de internationale gemeenschap die vandaag pleiten voor de snelle terugtrekking van Russische troepen uit Oekraïens grondgebied", zei de president van Colombia, Ivan Duque, in een videoverklaring.

"Deze met voorbedachten rade en ongerechtvaardigde agressie is een bedreiging voor de wereldvrede", zei hij. Vicepresident en minister van Buitenlandse Zaken Marta Lucia Ramirez noemde de invasie op Twitter "absurde kolonialistische nostalgie".

Het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken riep Rusland in een verklaring op de militaire acties in Oekraïne te staken, terwijl Chili zei dat het sancties zou steunen die zijn goedgekeurd door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

"Ons land roept Rusland op zijn troepen terug te trekken en vooral om de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne te respecteren", zei de Chileense minister van Buitenlandse Zaken, Carolina Valdivia.

De Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken, Juan Carlos Holguin, sprak ook zijn veroordeling uit over Rusland. Hij zei dat Moskou het internationaal recht had geschonden, en riep op tot beëindiging van de gevechten.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die onlangs een ontmoeting had met Putin in Moskou, noemde de crisis in Oekraïne donderdag niet in een toespraak tot supporters. Bolsonaro kreeg sterke kritiek van de VS omdat hij tijdens zijn bezoek zei dat hij "in solidariteit met Rusland" was, zonder verder in details te treden. Maar zijn vicepresident Hamilton Mourao zei dat economische sancties misschien niet genoeg zijn en dat het Westen misschien geweld moet gebruiken tegen Rusland.

De opmerkingen van Mourao gingen veel verder dan een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken waarin werd opgeroepen tot stopzetting van de Russische vijandelijkheden en zei dat het zou optreden als lid van de Veiligheidsraad om een ​​vreedzame oplossing te vinden.

De Argentijnse president Alberto Fernandez heeft onlangs ook Moskou bezocht, wat sommige analisten ertoe bracht te suggereren dat Rusland Latijns-Amerika het hof heeft gemaakt te midden van de spanningen in Oekraïne.

Sommige Latijns-Amerikaanse landen waren minder scherp in hun kritiek.

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador riep op tot dialoog, terwijl minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard later een hardere houding aannam, de invasie veroordeelde en eiste dat Rusland een einde maakt aan zijn militaire operaties in Oekraïne.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Peru sprak zijn bezorgdheid uit en riep op tot beëindiging van de vijandelijkheden, en de minister van Buitenlandse Zaken van Paraguay drong aan op dialoog en een staakt-het-vuren.

De sterkste bondgenoten van Rusland in de regio zijn Cuba en Venezuela. De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Felix Plasencia, steunde woensdag de strijd van Putin tegen wat volgens hem het verlangen van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) naar oorlog was.

Cuba bekritiseerde woensdag de Verenigde Staten voor het opleggen van "de geleidelijke uitbreiding van de NAVO naar de grenzen van de Russische Federatie" en riep op tot een diplomatieke oplossing.
Advertenties

Sunday 28 April
Saturday 27 April
Friday 26 April