Deel Latijns-Amerika roept Rusland op tot terugtrekking
Het is de grootste aanval van de ene staat op de andere in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. De Russische president Vladimir Putin zei dat de aanval een poging is om Oekraïne te 'denazificeren'.
"We wijzen oorlog categorisch af en sluiten ons aan bij alle stemmen van de internationale gemeenschap die vandaag pleiten voor de snelle terugtrekking van Russische troepen uit Oekraïens grondgebied", zei de president van Colombia, Ivan Duque, in een videoverklaring.
"Deze met voorbedachten rade en ongerechtvaardigde agressie is een bedreiging voor de wereldvrede", zei hij. Vicepresident en minister van Buitenlandse Zaken Marta Lucia Ramirez noemde de invasie op Twitter "absurde kolonialistische nostalgie".
Het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken riep Rusland in een verklaring op de militaire acties in Oekraïne te staken, terwijl Chili zei dat het sancties zou steunen die zijn goedgekeurd door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.
"Ons land roept Rusland op zijn troepen terug te trekken en vooral om de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne te respecteren", zei de Chileense minister van Buitenlandse Zaken, Carolina Valdivia.
De Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken, Juan Carlos Holguin, sprak ook zijn veroordeling uit over Rusland. Hij zei dat Moskou het internationaal recht had geschonden, en riep op tot beëindiging van de gevechten.
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die onlangs een ontmoeting had met Putin in Moskou, noemde de crisis in Oekraïne donderdag niet in een toespraak tot supporters. Bolsonaro kreeg sterke kritiek van de VS omdat hij tijdens zijn bezoek zei dat hij "in solidariteit met Rusland" was, zonder verder in details te treden. Maar zijn vicepresident Hamilton Mourao zei dat economische sancties misschien niet genoeg zijn en dat het Westen misschien geweld moet gebruiken tegen Rusland.
De opmerkingen van Mourao gingen veel verder dan een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken waarin werd opgeroepen tot stopzetting van de Russische vijandelijkheden en zei dat het zou optreden als lid van de Veiligheidsraad om een vreedzame oplossing te vinden.
De Argentijnse president Alberto Fernandez heeft onlangs ook Moskou bezocht, wat sommige analisten ertoe bracht te suggereren dat Rusland Latijns-Amerika het hof heeft gemaakt te midden van de spanningen in Oekraïne.
Sommige Latijns-Amerikaanse landen waren minder scherp in hun kritiek.
De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador riep op tot dialoog, terwijl minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard later een hardere houding aannam, de invasie veroordeelde en eiste dat Rusland een einde maakt aan zijn militaire operaties in Oekraïne.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Peru sprak zijn bezorgdheid uit en riep op tot beëindiging van de vijandelijkheden, en de minister van Buitenlandse Zaken van Paraguay drong aan op dialoog en een staakt-het-vuren.
De sterkste bondgenoten van Rusland in de regio zijn Cuba en Venezuela. De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Felix Plasencia, steunde woensdag de strijd van Putin tegen wat volgens hem het verlangen van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) naar oorlog was.
Cuba bekritiseerde woensdag de Verenigde Staten voor het opleggen van "de geleidelijke uitbreiding van de NAVO naar de grenzen van de Russische Federatie" en riep op tot een diplomatieke oplossing.
Vandaag
Gisteren
- China vult leemte op in Cuba terwijl Russische beloften uitblijven
- Keti Koti 2025: Herdenken met oog op de toekomst
- Van bos naar bord: de potentie van açaí-yoghurt voor Suriname
- Korpschef benadrukt maatschappelijke rol bij 130-jarig bestaan
- Ontslagverzoek Hakrinbank afgewezen: Klokkenluider had recht op bescherming
- In Memoriam Patricia Etnel
- AdeKUS-Infra studenten winnen 3e prijs bij regionale ontwerpwedstrijd
- President spreekt volk toe op 162e herdenking van afschaffing slavernij
- Kantonrechter spreekt ondernemer Van den Bergh vrij van rechtsvervolging
- Tijdelijke combinatie lid DNA en President: constitutionele noodzaak?
- Regen en onweersbuien op 1 juli
- Trump legt strenger Amerikaans beleid op aan Cuba
- Column: Laat alle 34 coalitieleden tekenen voor president en vicepresident
- 4 jaar cel voor Midema ontvoering van Rodney Cairo
Eergisteren
- VHP roept op tot rechtvaardigheid, eenheid en gedeelde toekomst
- Politie lanceert online portaal voor verlenging en duplicaat rijbewijs
- Koolstofkredieten: Suriname wacht, Guyana incasseert
- Zunder: Reparatieproces in Engeland bereikt historisch hoogtepunt
- Rusland en Asabina rekenen op het gegeven woord van coalitiepartners
- VHP-fractie dient protest in tegen tonen stembriefje
- Kandidaatstelling president en vicepresident open tot donderdag 3 juli
- Suriname officieel malaria-vrij verklaard door WHO
- Verkiezing president en vicepresident op 6 juli
- Geen goedkope, maar wel lichte zetels
- Santokhi roept nieuw parlement op tot samenwerking en rechtsstatelijkheid
- Vandaag veel onweersbuien
- Penitentiair ambtenaar verdacht van aanranding blijft op vrije voeten
- Brute roofoverval Carolinakreek: slachtoffer mishandeld
- Adhin: De burger verwacht geen theater, maar waarachtige vertegenwoordiging
- VHP geeft strijd om presidentschap nog niet op