60 doden bij ontploffing goudmijn Burkina Faso
22 Feb 2022, 19:49
foto
Een lokale bewoner beschrijft de scènes van de wrakstukken als afschuwelijk, meldt persbureau AFP. (Foto: Reuters)


Ongeveer 60 mensen zijn omgekomen na een explosie in een geïmproviseerde goudmijn in een dorp in het zuidwesten van Burkina Faso. Volgens lokale functionarissen vond de ontploffing plaats op een markt bij de goudmijn toen het daar opgeslagen dynamiet in brand vloog.

"Overal lagen lichamen. Het was een explosie die erin slaagde bomen te ontwortelen en huizen neer te halen", vertelde een gerechtelijke bron aan Reuters.

Tientallen gewonden zijn geëvacueerd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Onder de slachtoffers zouden vrouwen en kinderen zijn, meldt het persbureau AFP.

Er werd een onderzoek geopend naar het incident van maandag, nadat de regionale officier van justitie de plaats delict in de buurt van de stad Gaoua had bezocht.

Een persoon is aangehouden en wordt vastgehouden voor verhoor. De goudmijn is sindsdien tot nader order gesloten volgens het persbureau van Burkina Faso, AIB.

De explosie is beschreven als het vernietigen van "alles op zijn pad", aldus een lokale nieuwsverslaggever van RTB TV. Veel van de mijnwerkers op de site zijn ontheemden van elders in het land, vertelde de lokale leider Sansan Urbain Kambou aan Reuters.

Burkina Faso is een van Afrika's grootste goudproducenten, met veel mijnen die worden gerund door internationale bedrijven, maar ook door informele bedrijven zonder weinig oversite of regelgeving. Goud is sinds 2009 Burkina Faso's belangrijkste exportproduct geworden en haalt daarmee katoen in.

In 2020 produceerde het land 54 ton goud, vergeleken met 45 ton in 2019, een stijging van 20%, volgens het ministerie dat verantwoordelijk is voor mijnen en steengroeven.
Ongeveer een kwart van de totale output is afkomstig van niet-geautoriseerde mijnen, die werk bieden aan ongeveer 1,5 miljoen mensen, schat het ministerie.

Dodelijke ongevallen zoals dakinstortingen gebeuren vaak in informele mijnen in veel Afrikaanse landen.

Vorige maand zijn zeker 13 mensen omgekomen bij een enorme explosie in het naburige Ghana, nadat een vrachtwagen met explosieven naar een goudmijn in aanvaring kwam met een motorfiets.
Advertenties

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April