Honduras: Politie omsingelt huis ex-president Hernández
15 Feb 2022, 19:07
foto
Hondurese politieagenten omsingelen het huis van ex-president Juan Orlando Hernandez nadat de VS om zijn arrestatie en uitlevering hadden gevraagd, in Tegucigalpa, Honduras. (Foto: Reuters)


De politie in de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa heeft het huis van ex-president Juan Orlando Hernández omsingeld. De agenten werden ingezet uren nadat de VS om zijn uitlevering hadden gevraagd wegens drugsbezit, wat hij ontkent.

De Hondurese minister van Veiligheid zei dat Hernández in zijn huis was en dat de politie was opgedragen het huis te omsingelen om "ontsnapping te voorkomen" terwijl ze wachtten op een arrestatiebevel. Hernández regeerde Honduras van 2014 tot januari dit jaar.

Hij wordt ervan beschuldigd betrokken te zijn geweest bij een bende van drugssmokkel, onder wier zijn jongere broer, Tony Hernández, die vorig jaar in de VS tot levenslang werd veroordeeld. Tijdens het proces tegen Tony Hernández beweerden openbare aanklagers dat de beruchte Mexicaanse drugsbaron Joaquín "El Chapo" Guzmán Tony Hernández persoonlijk US$ 1 miljoen had overhandigd. Volgens de aanklagers zei "El Chapo" Guzmán tegen de jongere Hernández om het geld als smeergeld door te geven aan zijn broer Juan Orlando.

Honduras is al jaren een belangrijk doorvoerland voor drugs die vanuit Zuid-Amerika naar de Verenigde Staten worden gesmokkeld, en is recentelijk ook een plaats geworden waar cocaïne wordt geproduceerd.

Juan Orlando Hernández heeft altijd volgehouden dat hij er alles aan heeft gedaan om de drugshandel te bestrijden en tijdens het bewind van president Donald Trump genoot hij de steun van de Amerikaanse regering. Maar zijn relatie met de VS verzuurde onder president Joe Biden.

Vorige week maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat  Hernández was toegevoegd aan een lijst van mensen die de VS niet mochten binnenkomen vanwege vermeende corrupte activiteiten.

In een verklaring zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, dat er "geloofwaardige" berichten waren dat de voormalige Hondurese leider "aanzienlijke corruptie had gepleegd door corruptie en drugshandel te plegen of te vergemakkelijken, en de opbrengsten van illegale activiteiten te gebruiken voor politieke campagnes".

Hernández reageerde op de opmerkingen van Blinken door te zeggen dat de beschuldigingen tegen hem waren gebaseerd op verklaringen van veroordeelde drugshandelaren, die volgens hem uit waren op wraak. Hoewel Hernández nog niet heeft gereageerd op het uitleveringsverzoek van de VS, zei zijn advocaat dat hij immuniteit tegen arrestatie geniet vanwege zijn lidmaatschap van het Midden-Amerikaanse parlement.

Juridische experts zeggen dat de immuniteit van de regionale instantie kan worden opgeheven als het land van herkomst van het lid daarom vraagt.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April