President informeert diplomaten over 12 prioriteiten
17 Jan, 08:39
foto
Groepsfoto president Chan Santokhi met diplomaten en vertegenwoordigers van internationale organisaties. Hij hield zaterdag een nieuwjaarsreceptie in Maharaja Palace. (Foto: CDS)


President Chan Santokhi heeft de in Suriname geaccrediteerde ambassadeurs en vertegenwoordigers van internationale organisaties  bedankt voor de ondersteuning op verschillende gebieden waaronder de strijd tegen Covid-19-pandemie en het economische hervormingsprogramma. Hij hield zaterdag een nieuwjaarsbijeenkomst in Maharaja Palace. Ter stabilisatie, herstel en verbetering, van de economie in Suriname heeft de regering 12 prioriteitsbeleidsdomeinen uitgestippeld, hield de president het internationale gezelschap voor.

De prioriteitsgebieden bestaan uit programma's en projecten, die in samenhang en integraal uitgevoerd zullen worden. Het gaat om het Herstelplan, IMF-programma, Tripartiet Akkoord, sociaal vangnet, National Risk Assessment Strategisch Plan, het mobiliseren van investeringen, maatregelen voor een effectieve bestrijding van Covid-19 in Suriname, integrale aanpak voor de ontwikkeling van het binnenland, actieplan inzake klimaatverandering issues, veiligheidsprogramma voor alle burgers, beleid inzake management en strategie van overheidsbedrijven en programma en actie om de dienstverlening aan de gemeenschap te verbeteren. Het staatshoofd spreekt de hoop uit dat de diplomatieke samenwerking tussen Suriname en de landen wordt voortgezet.

De president heeft de gasten geïnformeerd over het buitenlands e beleid van Suriname. De doelstelling is bij te dragen aan het bereiken van de nationale ontwikkelingsdoelen door het mobiliseren van buitenlandse investeringen, capaciteitsversterking, adequaat gebruik van natuurlijke hulpbronnen en economische kansen, ontwikkeling van moderne technologie en verwerving van afzetmarkten. Het buitenlandse beleid zal ook gericht zijn om Suriname te positioneren in internationale organisaties; daarnaast ook het oprichten van regionale en internationale organisaties. Hierdoor zal de diplomatieke reikwijdte worden vergroot, meldt de Communicatiedienst Suriname.

De staatsbezoeken aan Nederland en Guyana en deelname aan de CELAC Summit, 76th Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, World Expo 2020 in Dubai zijn gelegenheden geweest die Suriname op de kaart hebben geplaatst, zei de president. Dit jaar zal Suriname het voorzitterschap van de Caribbean Community (Caricom) bekleden.

‘Met de slogan Suriname, Toward Lasting and Peaceful Development zal de regering verder werken aan de ontwikkelingsdoelen, niet alleen de komende vijf jaar, maar permanent: ever lasting.’ Dat benadrukte minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking tijdens dit diplomatieke samenzijn. ‘We zijn in een crisis en in het afgelopen jaar is een stukje herstel gerealiseerd. Er wordt ernaar toegewerkt om te komen tot duurzame ontwikkeling van Suriname. We kijken optimistisch met een positieve blik naar de toekomst, omdat we weten dat de maatregelen die we nu treffen het fundament vormen voor groei en ontwikkeling van ons land.’

Ambassadeur Keith George van Guyana die de Amerikaanse Ambassadeur Karen Lynn Williams vertegenwoordigde, decaan Corps Diplomatique, sprak de aanwezigen toe. In zijn toespraak haalde hij aan dat de door het Corps Diplomatique gemaakte plannen, vanwege de Covid-19 pandemie helaas niet konden worden uitgevoerd. ‘In de nasleep van de pandemie waarvan we nog een tijdje de gevolgen zullen voelen, nodig ik de regering en de overige hooggeplaatste aanwezige gasten uit, voor het bespreken van ideeën, zaken en issues, die kunnen profiteren van bilaterale corporaties via de missies in Paramaribo’, zei ambassadeur George.
Advertenties

Saturday 28 May
Friday 27 May
Thursday 26 May