PAHO: Omicron gedetecteerd in bijna elk land in Amerika
13 Jan, 15:40
foto
De Verenigde Staten meldt het grootste deel van de nieuwe gevallen in de regio van Amerika, waarbij deelstaten in het oosten en middenwesten de snelste stijgingen ervaren. (Foto: Reuters)


Gedreven door de snelle verspreiding van de Covid-19 Omicron-variant, hebben nieuwe infecties ongekende niveaus bereikt in Noord- en Zuid-Amerika, zei de Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO. In de afgelopen week was er een verdubbeling van het aantal gevallen.

Tijdens een reguliere nieuwsbriefing op woensdag zei PAHO-directeur Carissa Etienne dat het aantal gevallen in Noord- en Zuid-Amerika steeg tot 6,1 miljoen op 8 januari, van 3,4 miljoen gevallen op 1 januari.

"In alle uithoeken van de regio van Amerika nemen de infecties toe, en nogmaals, onze gezondheidsstelsels worden op de proef gesteld nu het aantal bezoeken aan de eerste hulp en het aantal ziekenhuisopnames toeneemt," zei Etienne.

De nieuwe gegevens kwamen toen landen over de hele wereld recordhoge stijgingen van Covid-19-gevallen en ziekenhuisopnames zagen, aangedreven door de snelle verspreiding van de Omicron-variant - waardoor de toch al gespannen gezondheidsstelsels onder druk kwamen te staan.

Etienne zei dat de Omicron-variant is gedetecteerd in 35 landen in Amerika - bijna elk land in de regio - en dat het binnenkort naar verwachting de meest dominante variant zal worden.

In Bolivia, Ecuador, Peru en Brazilië is het aantal nieuwe gevallen aanzienlijk toegenomen, zei ze, terwijl in Argentinië en Paraguay de Covid-19-infecties de afgelopen week met bijna 300 procent zijn toegenomen.

De Verenigde Staten, zei PAHO, meldt het grootste deel van de nieuwe gevallen, waarbij deelstaten in de regio's Oost en Midwest de snelste stijgingen ervaren.

Tijdens een reguliere persconferentie op woensdag zei Rochelle Walensky, directeur van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC), dat de VS momenteel gemiddeld meer dan 750.000 gevallen per dag meldt, een stijging van 47 procent ten opzichte van vorige week.

Het aantal ziekenhuisopnames, met ongeveer 19.800 per dag, is 33 procent meer dan een week geleden, terwijl het dagelijkse aantal sterfgevallen met ongeveer 1.600 per dag met 40 procent is gestegen ten opzichte van de voorgaande week.

"Het risico op ziekenhuisopname blijft laag, vooral onder mensen die op tijd zijn met hun Covid-vaccins", zei Walensky. "De duizelingwekkende stijging van het aantal gevallen van meer dan een miljoen nieuwe infecties per dag heeft echter geleid tot een groot aantal totale ziekenhuisopnames."

In Canada zei premier Justin Trudeau dat zijn land voldoende Covid-19-vaccindoses heeft veiliggesteld voor alle in aanmerking komende Canadezen om een ​​booster en een vierde dosis te krijgen.

Terwijl de gevallen van Omicron toenemen en ziekenhuizen de druk voelen, heeft Quebec, de op één na dichtstbevolkte provincie van Canada, een avondklok en andere strenge beperkingen opgelegd. Dinsdag maakte het een plan bekend om de komende weken boetes op te leggen aan niet-gevaccineerde inwoners.

Volgens officiële cijfers meldde Canada op 12 januari 28.827 gevallen en 114 doden.
Advertenties

Monday 27 June
Sunday 26 June
Saturday 25 June