ExxonMobil vindt nog meer olie in buurland Guyana
05 Jan, 16:55
foto
Het boorschip Stena DrillMax is in de Fangtooth-put voor Guyana gestuit op een grote oliereservoir.


ExxonMobil en de regering van Guyana hebben vandaag twee nieuwe olievondsten aangekondigd bij Fangtooth-1 en Lau Lau-1 in het Stabroek-blok voor de kust van Guyana. De Fangtooth-1-put heeft ongeveer 50 meter aan hoogwaardige oliehoudende zandsteenreservoirs. De put is geboord in 1838 meter water en bevindt zich ongeveer 18 kilometer ten noordwesten van het Liza-veld. In de Lau Lau-1 put is gestuit op ongeveer 96 meter hoogwaardige koolwaterstofhoudende zandsteenreservoirs. De put is geboord in 1461 meter water en bevindt zich ongeveer 68 kilometer ten zuidoosten van het Liza-veld.

Deze ontdekkingen zullen bijdragen aan de eerder aangekondigde schatting van de winbare hulpbronnen voor het blok, van 10 miljard olie-equivalent vaten.

"De eerste resultaten van de Fangtooth- en Lau Lau-putten zijn een positief teken voor Guyana en blijven het potentieel aantonen voor de groeiende olie- en gassector van het land, ExxonMobil en onze co-venturers in het Stabroek-blok", zegt Mike Cousins, senior vicepresident van exploratie en nieuwe ondernemingen bij ExxonMobil.

“De Fangtooth-ontdekking is een succesvol resultaat van onze strategie om diepere prospectiviteit te testen, en de Lau Lau-ontdekking draagt ​​bij aan de grote inventaris van ontwikkelingsmogelijkheden in het zuidoostelijke deel van het Stabroek-blok. Beide ontdekkingen vergroten ons begrip van de bron, ons blijvende vertrouwen in het verkenningspotentieel van het blok en onze mening dat de vele ontdekkingen tot nu toe zouden kunnen resulteren in maximaal 10 ontwikkelingsprojecten, "voegde Cousins ​​toe.

De minister van Natuurlijke Hulpbronnen van Guyana, Vickram Bharrat, zei dat de regering er vertrouwen in heeft dat deze twee extra ontdekkingen de positie van Guyana als een land met ontdekkingen van hoogwaardige koolwaterstoffen van wereldklasse verder zullen versterken. Hij zei ook dat de regering alle belanghebbenden zal blijven betrekken bij de exponentiële ontwikkeling van deze hulpbronnen voor alle Guyanezen met behoud van een sociaal, economisch en ecologisch evenwicht. Bovendien zei Bharrat dat de regering voortdurend de mogelijkheden onderzoekt om het toezicht op en het beheer van de exploratieprogramma's van alle exploitanten te versterken om de sector verder uit te breiden door commerciële ontdekkingen.

"Ik wil alle Guyanezen en belanghebbenden geruststellen dat dit zal worden gedaan in overeenstemming met de internationale best practices voor naleving en transparantie binnen de aardoliesector en om ervoor te zorgen dat alle Guyanezen hiervan profiteren", zei hij.

Fangtooth werd geboord door de Stena DrillMAX en Lau Lau werd geboord door de Noble Don Taylor, twee van de zes boorschepen die exploratie- en ontwikkelingsboringen ondersteunen over drie blokken die worden geëxploiteerd door ExxonMobil voor de kust van Guyana.

Afzonderlijk gaat de vooruitgang verder met de infrastructuur voor toekomstige veldontwikkeling. Het Liza Unity drijvende productie-opslag- en losschip (FPSO) wordt aangesloten en in gebruik genomen nadat het in oktober 2021 in de Guyanese wateren is aangekomen. De Unity ligt op schema om in het eerste kwartaal van 2022 met de productie te beginnen en heeft een doelstelling van 220.000 vaten olie per dag op piekproductie.

De romp voor het Prosperity FPSO-schip, het derde project op het Stabroek-blok op het Payara-veld is voltooid en de bouwactiviteiten aan de bovenzijde zijn aan de gang in Singapore voor de geplande start van de productie in 2024. Het veldontwikkelingsplan en de milieueffectrapportage voor het vierde potentieel project, Yellowtail, zijn ingediend voor beoordeling door de overheid en regelgevende instanties.

Deze nieuwe projecten blijven investeringen in de groeiende economie van Guyana stimuleren. Meer dan 3.200 Guyanezen zijn nu werkzaam bij het ondersteunen van projectactiviteiten. ExxonMobil en zijn belangrijkste aannemers hebben sinds 2015 meer dan $ 540 miljoen uitgegeven aan meer dan 800 lokale bedrijven.

Het Stabroek-blok is 26.800 vierkante kilometer groot. ExxonMobil-filiaal Esso Exploration and Production Guyana Limited is de exploitant en heeft een belang van 45%. Hess Guyana Exploration Ltd. heeft een belang van 30% en CNOOC Petroleum Guyana Limited heeft een belang van 25%.
Advertenties

Wednesday 28 September
Tuesday 27 September
Monday 26 September