Veel vrouwen in kabinet Rutte IV
03 Jan 2022, 00:57
foto
Mark Rutte is sinds 2010 premier van Nederland. Volgend week wordt hij voor de vierde keer beëdigd. (Foto: AFP)


De nieuwe Nederlandse regering is rond. Het kabinet Rutte IV bestaat uit meer vrouwen dan de vorige regering. De ministersploeg bestaat voor de helft uit vrouwen. Elf van de 29 in het nieuwe kabinet maakten op enig moment deel uit van de vorige regering.

Wopke Hoekstra van het christendemocratische CDA wordt vicepremier en is de beoogde minister van Buitenlandse Zaken. Mark Rutte blijft als leider van de VVD premier. Zijn partij levert veel vrouwen, vijf van de acht VVD-ministers zijn vrouw. Dat was anders in kabinet Rutte III toen er maar één vrouw van de VVD minister was.

Formateur Mark Rutte zal de komende dagen alle beoogde bewindspersonen van VVD, D66, CDA en ChristenUnie één voor één ontvangen. Koning Willem-Alexander zal op 10 januari alle nieuwe ministers en staatssecretarissen beëdigen. De gemiddelde leeftijd van kabinet Rutte IV is 50 jaar, dat is iets ouder dan het vorig kabinet.

D66 heeft zes ministers van wie twee vrouw zijn. CDA en de ChristenUnie hebben evenveel vrouwelijke als mannelijke ministers. Rutte is sinds 2010 premier van Nederland.

Liesje Schreinemacher (VVD) wordt de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. VVD levert ook de minister van Justitie en Veiligheid: Dilan Yeşilgöz-Zegerius, die van Koerdische afkomst is. De uit Surinaamse ouders geboren Franc Weerwind (D66) wordt minister voor Rechtsbescherming. Hanke Bruins Slot (CDA) krijgt de portefueille van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. CDA vult ook de post in van minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Daar komt Hugo de Jonge.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt ingevuld door Robbert Dijkgraaf (D66). Dennis Wiersma (VVD) wordt minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Sigrid Kaag (D66) wordt minister van Financiën en is tevens vicepremier. Kajsa Ollongren (D66) vult de post van minister van Defensie in. VVD-er Mark Harbers is de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat. Zijn partijgenoot Micky Adriaansens wordt minister van Economische Zaken en Klimaat.

Voor de post van minister voor Klimaat en Energie zet D66 Rob Jetten in. De ChristenUnie levert de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in de persoon van Henk Staghouwer. Christianne van der Wal (VVD) wordt de minister voor Natuur en Stikstof. Op de stoel van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid komt Karien van Gennip (CDA). Carola Schouten (ChristenUnie) wordt de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen.

Ernst Kuipers (D66) wordt minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, terwijl Conny Helder (VVD) minister voor Langdurige Zorg en Sport wordt.




Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May