Spanje: Vulkaanuitbarsting La Palma na drie maanden voorbij
26 Dec 2021, 10:49
foto
De vulkaan was al meer dan 10 dagen stil. (Foto: Reuters)


Een vulkaanuitbarsting op het Spaanse eiland La Palma is officieel voorbij verklaard, nadat de vulkaan drie maanden as en hete gesmolten rots uitspuwde. Sinds de uitbarsting op 19 september heeft de Cumbre Vieja-vulkaan meer dan 3.000 eigendommen en honderden hectaren landbouwgrond op het Canarische eiland vernietigd.

Meer dan 7.000 mensen werden gedwongen hun huizen te verlaten toen lava naar binnen sijpelde.

Maar na 10 dagen rustiger activiteit besloten de autoriteiten dat de vulkaan niet meer zou oplaaien. "Wat ik vandaag wil zeggen, kan in slechts vier woorden worden gezegd: de uitbarsting is voorbij", zei Julio Perez, de regionale veiligheidschef van de Canarische Eilanden.

Sinds 13 december waren er geen aardbevingen meer geweest - de langste periode zonder enige activiteit sinds het begin van de vulkaan.

Maar Perez zei dat experts er zeker van wilden zijn dat de uitbarsting was gestopt voordat ze verklaarden dat het op eerste kerstdag voorbij was.

Er zijn geen gewonden of doden in verband gebracht met de uitbarsting op het eiland, waar ongeveer 80.000 mensen wonen. Maar meer dan 1.300 huizen zijn verwoest, evenals kerken, scholen en delen van bananenplantages.

Gesmolten gesteente lekte in de oceaan waardoor het eiland groter werd, het zeewater kookte en het giftige gas zwaveldioxide vrijkwam. Het gas dwong velen op het eiland om opgesloten te blijven in hun huizen.

De uitbarsting verstoorde ook de late stadia van het toeristenseizoen in de zomer, aangezien veel vluchten werden geannuleerd en resorts werden gesloten.

Het was de eerste uitbarsting op La Palma sinds 1971 en de langste ooit op het eiland. De Spaanse premier Pedro Sanchez beschreef het nieuws als "het beste kerstcadeau".

Hij twitterde: "We zullen blijven samenwerken, alle instellingen, om het prachtige eiland La Palma nieuw leven in te blazen en de veroorzaakte schade te herstellen."

De Spaanse regering heeft US$ 255 miljoen toegezegd om mensen die op het eiland wonen te helpen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May