Zaaien met olie
Op 16 april 2024 publiceerde Starnieuws mijn artikel Van leverancier naar multiplier. Daarin stelde ik dat bedrijven betrokken bij olieprojecten hun local content-verplichtingen niet enkel moeten invullen via toelevering of logistiek. Er liggen juist kansen om te investeren in andere sectoren met groeipotentieel. Eén van die sectoren is de landbouw, waar technologie en innovatie een grote rol kunnen spelen.
Het antwoord ligt letterlijk onder onze voeten.
De landbouwsector biedt reële mogelijkheden voor productiviteitsgroei en export. Precisielandbouw maakt gebruik van technologie zoals sensoren, data-analyse, drones en geautomatiseerde irrigatiesystemen. Deze aanpak leidt tot hogere opbrengsten, minder verspilling en beter gebruik van grondstoffen.
Toch blijft toegang tot deze technologie beperkt, vooral door de kosten. Voor veel boeren zijn de investeringen niet haalbaar.
Bedrijven die verplicht zijn bij te dragen via local content kunnen hier iets in betekenen. Door deze technologieën niet als product maar als dienst aan te bieden, openen ze de deur naar een moderne landbouw.
Denk aan:
• Drone-inspecties op aanvraag
• Bodemanalyse via mobiele applicaties
• Slimme irrigatie met maandelijkse serviceformules
Boeren profiteren van de innovatie zonder zelf zware investeringen te hoeven doen. Tegelijkertijd ontstaan er commerciële mogelijkheden voor lokale dienstverleners en technici.
Wanneer bedrijven landbouwdiensten mogelijk maken via local content, gaan ze verder dan het vervullen van een verplichting. Ze nemen actief deel aan de ontwikkeling van nieuwe economische sectoren. Dit draagt bij aan de verbreding van hun eigen bedrijfsmodel en stimuleert tegelijkertijd de Surinaamse economie.
Deze vorm van ondernemerschap is van grote waarde. Ze laat zien dat economische diversificatie kan ontstaan door samenwerking, visie en gedeelde verantwoordelijkheid.
De overstap naar precisielandbouw biedt niet alleen technische en economische voordelen. Ze is ook een gedeeltelijk antwoord op een maatschappelijke uitdaging: het tekort aan arbeidskrachten. Suriname kent een relatief kleine beroepsbevolking, terwijl de vraag naar productiecapaciteit stijgt.
Kapitaalintensieve landbouw vraagt om minder fysieke arbeid en juist om meer specialistische kennis. Zo blijft het mogelijk om efficiënt te produceren met een beperkte groep werknemers.
Tegelijk ontstaan er nieuwe beroepen voor jongeren, zoals drone-operator, veldtechnicus, databewerker en agritech-consultant.
In mijn volgende artikel ga ik dieper in op dit thema. Ik zal de structurele tekorten in de arbeidsmarkt bespreken, en hoe technologie, herscholing en zelfs arbeidsmigratie kunnen bijdragen aan duurzame oplossingen.
Om deze ontwikkeling in gang te zetten, is beleid nodig dat gericht is op samenwerking en stimulans. De overheid kan bijdragen door:
• Onderwijsprogramma’s aan te passen aan moderne landbouwbehoeften
• Wetgeving op te stellen over technologiegebruik en dataveiligheid• Beleidslijnen te verbinden tussen landbouw, economie en onderwijs
Daarnaast zou een AgriTech Innovatiefonds, mede gefinancierd uit olie-inkomsten, de juiste projecten en startups kunnen ondersteunen. Een coördinatieplatform tussen overheid en bedrijfsleven kan zorgen voor transparantie en afstemming.
Olie-inkomsten bieden Suriname de kans om te bouwen aan een sterke toekomst. Als we deze middelen verstandig inzetten, kunnen we de basis leggen voor een economie die niet drijft op tijdelijke bronnen, maar op duurzame groei en innovatie.
Precisielandbouw is een kansrijke richting. Ze creëert nieuwe werkgelegenheid, vergroot de productiviteit en helpt ons omgaan met de demografische realiteit van dit moment.
Bedrijven die dit nu omarmen, investeren niet alleen in hun eigen voortbestaan. Ze dragen bij aan de wederopbouw van Suriname.
De tijd om te oogsten komt later. Maar zaaien moeten we nu.
Dinesh Dinai
Vandaag
Gisteren
- Reactie op 'Waarschuwing tegen...pakken'
- Minister Ramadhin erkent partners voor historische malaria-overwinning
- Lula op Trumps tariefdreiging: 'Brazilië accepteert geen druk'
- Zorgsector versterkt met 160 nieuwe professionals
- NPS draagt Diana Pokie en Dirk Currie voor als ministers
- Bejaarde slachtoffer gewelddadige woningoverval: SRD 50.000 buitgemaakt
- Stemrecht op het spel voor miljoenen Indiërs
- Fly All Ways werkt aan oplossing gestrande passagiers Bonaire
- Waarschuwing tegen terugkeer van oude meesters in nieuwe pakken
- Santokhi, Simons en Adhin in overleg ordentelijke machtsoverdracht
- Steeds meer zon met wegtrekkende buien
- Chileense gletsjers lopen verhoogd risico op instorting en aardverschuivingen
- Rechter: OW moet aanbestedingsbesluit project Van ’t Hogerhuysstraat intrekken
- Column: Kabinetsformatie: Competentie of beloningssysteem?
- Slechts drie vrouwen in het nieuwe kabinet!
Eergisteren
- Santokhi’s toespraak, wanvertoning hypocrisie en zelfverheerlijking
- Regering bereidt transparante machtsoverdracht voor
- Bronto Somohardjo kiest niet voor ministerspost
- De 6 namen NDP ministers bekend
- Politiek is een keuze, geen roeping van God
- Twee aanhoudingen in Regio West voor geweld en smokkelwaar
- ABOP draagt Bee, Abiamofo, Monorath en Huur voor als ministers
- Voortvluchtige verdachte dood aangetroffen na geweldsincident met ex-partner
- OM in hoger beroep tegen vonnis vrijspraak Van den Bergh
- Onweer en nog wat laatste regenbuien
- Santokhi sluit regeerperiode af met onderscheidingen
- Column: Kort door de bocht
- Door modder en manpira’s voor de mangroves van Bigi Pan