De Canadese premier Mark Carney spreekt op het hoofdkwartier van de Liberale Partij op de verkiezingsavond in Ottawa, Ontario, Canada. (Foto: Reuters)
De liberalen van de Canadese premier Mark Carney behielden maandag de macht bij de verkiezingen in het land, maar slaagden er niet in de meerderheidsregering te vormen die hij had gewild om hem te helpen onderhandelen over tarieven met de Amerikaanse president Donald Trump.

De liberalen stonden aan de leiding in 167 kiesdistricten, gevolgd door de conservatieven met 145 kiesdistricten. De stemmen werden nog geteld.

De liberalen moesten 172 van de 343 zetels in het Lagerhuis winnen om een ​​meerderheid te verkrijgen waarmee ze zonder steun van een kleinere partij konden regeren.

"Onze oude relatie met de Verenigde Staten, een relatie gebaseerd op gestaag toenemende integratie, is voorbij", zei Carney in een overwinningstoespraak in Ottawa. "Het systeem van open wereldhandel, verankerd door de Verenigde Staten, een systeem waarop Canada al sinds de Tweede Wereldoorlog vertrouwt, een systeem dat, hoewel niet perfect, ons land decennialang welvaart heeft gebracht, is voorbij."

"Dit zijn tragedies, maar het is ook onze nieuwe realiteit."

Carney zei dat de komende maanden uitdagend zouden zijn en dat er offers nodig zouden zijn.

Shachi Kurl, voorzitter van het Angus Reid Institute, een peilingsbureau, vertelde Reuters dat de overwinning van de Liberalen afhangt van drie factoren.

"Het was de 'iedereen-behalve-Conservatieven'-factor, het was de factor van Trumps invoerrechten, en toen was er het vertrek van Trudeau ... waardoor veel linkse kiezers en traditionele liberale kiezers terug konden keren naar de partij," zei Kurl, verwijzend naar het aftreden van de impopulaire voormalige premier Justin Trudeau.

Carney had een harde aanpak tegenover Washington beloofd wat betreft de importtarieven en zei dat Canada miljarden zou moeten uitgeven om minder afhankelijk te worden van de VS. Maar de conservatieven, die rechts van het politieke spectrum staan ​​en na negen jaar liberalisme opriepen tot verandering, toonden een onverwachte kracht.

Minderheidsregeringen in Canada houden het zelden langer dan 2,5 jaar vol.
De leider van de Conservatieve Partij, Pierre Poilievre, gaf zijn nederlaag toe tegen Carney's liberalen en zei dat zijn partij de regering ter verantwoording zou roepen.

Het resultaat was de bekroning van een opmerkelijke comeback voor de liberalen, die in januari nog 20 procentpunten achterstonden in de peilingen, voordat Trudeau aankondigde dat hij zou aftreden en Trump begon te dreigen met tarieven en annexatie.

"Amerika wil ons land, onze grondstoffen, ons water, ons land," zei Carney. "Dit zijn geen loze dreigementen. President Trump probeert ons te breken zodat Amerika ons kan bezitten. Dat zal nooit gebeuren."

Golf van patriottisme
Trumps dreigementen veroorzaakten een golf van patriottisme, waardoor de steun voor Carney toenam. Carney was een politieke nieuwkomer die eerder twee centrale banken van de G7 leidde.

Trump dook vorige week weer op als campagneleider en kondigde aan dat hij mogelijk een importheffing van 25% op in Canada geproduceerde auto's zou verhogen, omdat de VS ze niet wil. Hij zei eerder dat hij "economische druk" zou kunnen gebruiken om van Canada de 51e staat te maken.

Carney benadrukte dat hij vanwege zijn ervaring met economische kwesties de meest geschikte leider is om met Trump om te gaan, terwijl Poilievre inging op de zorgen over de kosten van levensonderhoud, criminaliteit en de huizencrisis.

Trump herhaalde maandag in een bericht op sociale media zijn oproep om Canada de 51ste staat te maken.

"Veel succes aan het geweldige volk van Canada," zei hij. "Kies de man die de kracht en wijsheid heeft om jullie belastingen te halveren, jullie militaire macht gratis te vergroten tot het hoogste niveau ter wereld, jullie auto's, staal, aluminium, hout, energie en alle andere bedrijven te laten verviervoudigen, ZONDER BELASTINGEN OF TARIEVEN, als Canada de gekoesterde 51e staat van de Verenigde Staten van Amerika wordt. Geen kunstmatig getrokken grens meer van vele jaren geleden."

Spanningen met de VS hebben ertoe geleid dat aanhangers van twee kleinere partijen, de linksgeoriënteerde New Democratic Party en het separatistische Bloc Quebecois, zijn overgestapt naar de liberalen. NDP-leider Jagmeet Singh gaf de nederlaag in zijn eigen district toe en zei dat hij van plan was af te treden als partijleider.

Het leek erop dat de Conservatieven winst zouden boeken in het district Toronto, dat over veel zetels beschikt, en zo een liberale meerderheidsregering zouden voorkomen. Poilievre lag echter achter in zijn eigen district in de regio Ottawa, waar de stemmen nog geteld moesten worden.
"We zijn nog niet helemaal over de finishlijn", zei Poilievre tegen zijn aanhangers in Ottawa. "We weten dat verandering nodig is, maar verandering is moeilijk te bereiken. Het kost tijd."

De liberalen zijn de laatste partij die vier opeenvolgende verkiezingen in Canada hebben gewonnen. Ze presteerden daarvoor in 2004.

Poilievre richtte zijn campagne op binnenlandse kwesties en de noodzaak om een ​​land te repareren dat volgens hem door de liberalen was "kapotgemaakt".