Haïti zoekt slachtoffers ontploffing brandstoftruck
15 Dec 2021, 09:52
foto
De overblijfselen van een brandstofwagen en verbrande huizen zijn te zien nadat de vrachtwagen 's nachts in een wijk ontplofte, in Cap Haitien, Haïti. (Foto: Reuters)


De Haïtiaanse autoriteiten hebben dinsdag gezocht naar slachtoffers van een explosie in een brandstoftruck in de stad Cap-Haïtien waarbij ten minste 60 mensen omkwamen. Omwonenden hadden geprobeerd brandstof uit het voertuig te halen voordat het ontplofte.

Honderden mensen bleven dinsdag op de plaats van de ontploffing van maandagavond, waaronder geschokte buren die op zoek waren naar dierbaren te midden van verwoeste huizen. Er waren ook mensen die probeerden de verkoolde overblijfselen van de vrachtwagen te ontmantelen voor schroot.

"Ik maak me grote zorgen over het aantal mensen dat is omgekomen", zegt de 64-jarige Justorme Louis Fils, die in de buurt van de plaats van de explosie woont. "Ik herken enkele huizen van mensen die ik ken, maar ik kan ze niet identificeren tussen de slachtoffers."

De vrachtwagen was over de kop geslagen toen de bestuurder probeerde te voorkomen dat hij over een motorfiets reed, zei hij.

De Haïtiaanse krant Le Nouvelliste citeerde Patrick Almonor van de gemeentelijke commissie van Cap-Haïtien: "De lokale bevolking stroomde naar de vrachtwagen toen de explosie plaatsvond."

Door ernstige brandstoftekorten in de afgelopen maanden zijn veel Haïtianen wanhopig op zoek naar benzine.

Eerder laadden reddingswerkers lichamen bedekt met witte lakens op vrachtwagens om te worden afgevoerd. De explosie beschadigde nabijgelegen huizen en winkels en vernietigde motoren en auto's.

Premier Ariel Henry bracht een bezoek aan het Justinien University Hospital, waar de meeste slachtoffers worden behandeld. "We zijn verdrietig dat zoveel mensen gewond zijn geraakt en zoveel mensen zijn omgekomen", zei Henry op een persconferentie.

Laure Adrien, ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid, zei dat vier mensen in het ziekenhuis waren overleden aan hun verwondingen en dat 15 mensen zijn overgebracht naar andere faciliteiten. Het volledige dodental is nog niet bekend, zei hij.

Een coalitie van bendes blokkeerde vanaf oktober bijna een maand lang brandstofterminals, wat leidde tot wijdverbreide tekorten aan benzine en diesel waardoor veel bedrijven moesten sluiten. De bendes hebben vorige maand de blokkade opgeheven, maar veel Haïtianen zeggen nog steeds moeite te hebben om brandstof te vinden. De regering kondigde vorige week een verhoging van de brandstofprijs aan vanwege de kosten van bestaande subsidies.

Bendes zijn machtiger geworden sinds de moord op president Jovenel Moise in juli, waardoor een politiek vacuüm ontstond en criminele groepen hun territorium konden uitbreiden.

Haïti werd in augustus ook getroffen door een verwoestende aardbeving waarbij meer dan 2.000 mensen omkwamen en huizen werden verwoest op het zuidelijke schiereiland van het land.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May