Vaccins tegen Covid-19 aan het opraken
11 Dec, 04:41
foto
Cijfers van vaccinatie tot 10 december. Aangegeven wordt hoeveel mensen gevaccineerd zijn met de verschillende merken vaccins.


In Suriname is er geen AstraZeneca vaccin meer te krijgen. Zoals het er nu aan toegaat, zal vandaag de laatste dosis van Moderna, zijn toegediend. Pfizer zal in de eerste week van januari ook op zijn. Er blijft dan alleen Sinopharm uit China over; 60.000 doses die pas in 2023 vervallen. De overheid doet haar best om vooral de voorraad van Pfizer bij te vullen en om een nieuwe lading AstraZeneca binnen te krijgen. Moderna komt niet terug.

De vorige week was de overheid genoodzaakt om een paar duizend doses van AstraZeneca te vernietigen. Ze waren vervallen geraakt. Dit merk is een zeer goed vaccin tegen het coronavirus gebleken. Temeer in combinatie met het Moderna vaccin als boosterprik. In Suriname kiest men nu liever voor Pfizer en is de 'Astra' blijven liggen tot het is vervallen. Volgens het vaccinatiedashboard zijn er tot vrijdag 174.307 burgers volledig gevaccineerd met AstraZeneca, 2.659 met Moderna, 30.160 met Pfizer en 16.100 met Sinopharm.

Er moet 5 maanden gewacht worden nadat men volledig is gevaccineerd, om de boostershot of derde prik te kunnen nemen. De extra prik wordt aan iedereen vanaf 40 jaar aangeraden. Voor de mensen die met Moderna of AstraZeneca volledig zijn gevaccineerd, en het derde prikje willen, is Pfizer de enige optie. Sinopharm als derde prik wordt voor deze groep afgeraden. Alleen personen die volledig gevaccineerd zijn met Sinopharm, mogen Sinopharm als derde prik.

Javier Asin, coördinator van het Nationaal Coördinatie Team (NCT), geeft aan wat de stand van zaken is. “Van Moderna hebben we nog 900 doses over. Met het tempo waarop het nu gaat, verwacht ik dat we op zaterdag de laatste doses Moderna zullen geven. Van Pfizer hebben we nog 20.000 over. Met het tempo waarin we nu vaccineren, denk ik dat Pfizer in de eerste week van januari op is. We hebben wel nieuwe Pfizer besteld. Maar die zekerheid hebben we nog niet (dat ze komen). Vanaf  januari hebben we dus eigenlijk alleen Sinopharm en hopelijk ook Pfizer.”

Directeur van Volksgezondheid, Rakesh Gajadhar Sukul, deelt mee dat de overheid hard bezig is om aan nieuwe voorraden van Pfizer te komen. Hij geeft aan dat ook geprobeerd wordt om aan AstraZeneca te komen. Ook wordt weer gepoogd om aan Johnson & Johnson te komen. De eerste lading is in Miami verdwenen. Voor Moderna zijn er geen donaties op de rol meer. Gajadhar en Asin drukken de mensen op het hart om zich te gaan vaccineren.
Advertenties

Saturday 03 December
Friday 02 December
Thursday 01 December