WHO: Malariadoden stijgen met 69.000 in 2020
07 Dec, 06:51
foto
Een gezondheidswerker bereidt een anti-malaria-injectie voor in het Marcory General Hospital in Abidjan, Ivoorkust. (Foto: Reuters)


Verstoringen in de gezondheidszorg als gevolg van de coronaviruspandemie hebben ertoe geleid dat malaria in 2020 69.000 meer mensen heeft gedood dan het jaar ervoor. Maar een worstcasescenario werd voorkomen, voegde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) eraan toe.

In totaal werden vorig jaar meer dan 627.000 mensen wereldwijd - de meesten van hen baby's in de armste delen van Afrika - door malaria gedood. In 2019 waren dat er nog  558.000, stelt de WHO in haar jaarlijkse malariarapport.

Het aantal overtreft de 224.000 mensen die sinds het begin van de pandemie zijn overleden aan het coronavirus in Afrika. Ongeveer twee derde van de extra sterfgevallen door malaria in 2020 was te wijten aan beperkingen door het coronavirus die de preventie, diagnose en behandeling van malaria verstoorden, aldus de WHO.

Maar ondanks de uitdagingen om de gezondheidsdiensten in stand te houden, betekende dat Sub-Sahara Afrika niet de verdubbeling van het aantal malariadoden in 2020 zag, waarvoor de WHO had gewaarschuwd dat het een mogelijkheid was. In plaats daarvan steeg het aantal sterfgevallen in de regio met 12% in vergelijking met 2019.

"Dankzij dringende en zware inspanningen kunnen we beweren dat de wereld erin is geslaagd het worstcasescenario van malariadoden af ​​te wenden", zegt Pedro Alonso, directeur van het wereldwijde malariaprogramma van de WHO.

Experts hopen dat de strijd tegen malaria aanzienlijk terrein zal winnen na de aanbeveling van de WHO in oktober dat RTS,S - of Mosquirix - een vaccin ontwikkeld door de Britse medicijnmaker GlaxoSmithKline op grote schaal aan kinderen in Afrika moet worden gegeven.

"Met meer financiering, toegang tot levensreddende hulpmiddelen en robuuste innovatie in nieuwe hulpmiddelen om de evoluerende mug en parasiet voor te blijven, kunnen we de transformatieve actie versnellen en malaria binnen een generatie beëindigen", zegt Abdourahmane Diallo, CEO van de RBM Partnerschap en belangenbehartigingsgroep End Malaria. "We bevinden ons nu op een kritiek punt en ik dring er bij de wereldleiders op aan om zich opnieuw in te zetten en te investeren", zei hij in een verklaring.
Advertenties