Column: Seal van schaars geklede 'stoere indianen'
07 Dec, 00:59
foto


Vroeger zongen we op school uit volle borst Land van stoere indianen. De woorden van veel liedjes blijven voor altijd verankerd in ons geheugen. Twee stoere, zeer schaars geklede indianen met lange pijlen, sieren het wapen van Suriname. Twee stoere mannen als schild, stempel, zegel of seal hoort blijkbaar bij een nog stoerdere vrouw. Shah Jahan heeft de Taj Mahal voor een slordige US$ 915 miljoen gebouwd voor zijn geliefde vrouw Mumtaz, na haar dood. Dan is een seal geven aan je vrouw maar een kleinigheidje zal first man Chan hebben gedacht.

Het is niet verwonderlijk dat een groot deel van Suriname - ook VHP'ers - kots neigingen krijgt van de vele capriolen rond de First Lady. Haar functies zijn zo verwarrend dat zelfs de CDS niet meer weet in welke rol ze aanwezig is bij diverse gelegenheden. Als vrouw van het staatshoofd, zit ze zelfs als raadslid van Staatsolie naast hem. Hetzelfde geldt ook als ze in haar rol is als fungerend directeur van het Kabinet van de President. En in Dubai, waar vrouwen de rol vervullen die vroeger gangbaar was in de VHP, wisten de sjeiks niet eens meer waar ze moesten kijken.

Suriname begint steeds meer op de dynastie te lijken van de Santokhi's en de Brunswijks. De Republiek is haast niet meer herkenbaar. De grondwet wordt als een vodje vertrapt. Ondanks oranje steeds kijkt naar Den Haag, worden de Amerikaanse maatstaven gehanteerd als het gaat om de vrouw die na het presidentschap van Chan 'op basis van verstandsoverwegingen' First Lady werd. Daarvoor was het koppel al jaren bij elkaar onder één dak zonder behoefte te hebben aan het boterbriefje.

De grondwet van Suriname kent geen 'First Lady', de officiële bedgenoot van de president. Tijdens Bosje was er een First Lady die niet eens zijn echtgenote was. Daarna werd tijdens Bouta het bureau van de First Lady ingesteld. Dat was niet goed genoeg voor First Lady Mellisa. Haar man heeft het Instituut van de First Lady ingesteld, met alles erop en eraan en wil dit blijkbaar ook goed geseald hebben, want 'sealed with a kiss' brengt M niet naar Parijs.

Toen Chan huis aan huis ging en frequent in het binnenland was om mensen te overtuigen waarom ze op de VHP moesten stemmen, was zijn concubine in geen velden of wegen te bekennen. Toen is het werk gedaan door de mannen en vrouwen van de VHP. De jarenlange bescheiden aanwezigheid van de echtgenoten van Jagernath Lachmon en Ramdien Sardjoe gaf geen enkele aanleiding om te denken dat er ook een tijd kan komen waar de nieuwe echtgenote de broek aan zou hebben. 

Er is niet gestemd op Chan om zijn vrouw. Chan is niet gekozen als president om een First Lady. Zijn vrouw is geen Maxima die wel koningin is. De executieve bevoegdheid ligt bij de president. Nergens is er een echtgenote bij de taken van het staatshoofd. Niet eens om een lintje te knippen. Het is niet zo dat mensen Mellisa niks gunnen, maar de opdringerige aanwezigheid wekt wrevel op. En dan gaat men ook vallen over de kleding, de hoedjes, als klein meisje papa's handen vasthouden.

De vrouw van de president heeft zelfs de Guyanese media gehaald met de seal die haar man voor haar in orde heeft gemaakt. Het is een strijd aan het worden van één vrouw tegen honderden duizenden. Het wordt tijd dat Chan de republiek die hij trouw heeft gezworen op de eerste plaats zet, want het volk is ondergedompeld (dubai, sarnami voor verzuipt) in armoede en kijkt smacht uit naar de beloofde redding. Het wordt tijd dat Chan de kracht van zijn naam eer aan doet. Immers Santokhi staat voor vredevol, geduldig, tevredenheid en gelukkig. Chandrika betekent maanlicht. In deze december maand kunnen we alleen wensen dat Chandrika Santokhi het volk van Suriname hult in het vredige maanlicht opdat we ons gelukkig en tevreden mogen koesteren in dit land waar wij uit alle streken naar toe kwamen.

Nita Ramcharan 
Advertenties

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August