Ecuador: Tientallen doden bij recente gevangenisopstand
14 Nov 2021, 06:42
foto
Het lichaam van een gevangene ligt op het dak van de Litoral-gevangenis nadat op zaterdag 13 november 2021 rellen uitbraken in de gevangenis in Guayaquil, Ecuador. (Foto: AP)


Bij hevige confrontaties zijn 68 gevangenen omgekomen in een gevangenis in Ecuador, zei de politie zaterdag. De onrust vond opnieuw plaats  in een gevangenis in Guayaquil die  in september het toneel was van een rel waarbij 119 gevangenen omkwamen.

"Volgens voorlopige informatie zijn zo'n 68 gevangenen gedood en nog eens 25 gewond", schreef het Ecuadoraanse parket op Twitter.

De rellen begonnen vrijdag rond 19.00 uur lokale tijd toen gevangenen probeerden een deel van de gevangenis binnen te gaan, waarbij ze schoten afvuurden en explosieven gebruikten. De politie kwam binnen om de onrust te bedwingen.

"Deze gebeurtenissen zijn het resultaat van een territoriaal geschil tussen criminele bendes in de gevangenis", zei politiecommandant-generaal Tannya Varela. Hij had eerder aan verslaggevers verteld dat 58 mensen waren omgekomen.

Een tussenkomst van de politie om de orde te herstellen "heeft levens gered", voegde Pablo Arosemena, gouverneur van de provincie Guayas, met als hoofdstad Guayaquil, toe. Hij veroordeelde "het niveau van wreedheid, het niveau van onmenselijkheid" van de gevangenen die deelnamen aan de aanval.

Stapel lichamen
Er werden politieagenten in oproeruitrusting gezien die de met bloed bevlekte gevangenismuren opklommen, terwijl een lichaam van een gevangene in een oranje gevangenispak op het dak van de gevangenis lag, omringd door prikkeldraad.

Ondertussen verzamelden tientallen mensen zich buiten de gevangenispoorten. Al huilend probeerden ze informatie te krijgen over het lot van hun familieleden in de gevangenis.

Op sociale netwerken geplaatste beelden, waarvan de authenticiteit niet door de autoriteiten is bevestigd, toonden een stapel levenloze lichamen op een nachtelijke binnenplaats van een gevangenis die werd verteerd door vlammen, terwijl gevangenen die in de buurt stonden de lichamen sloegen met stokken.

Dit jaar zijn meer dan 300 gevangenen vermoord in het criminele detentiesysteem van Ecuador, waar duizenden gevangenen die verbonden zijn aan drugsbendes het tegen elkaar opnemen in gewelddadige confrontaties die vaak uitmonden in rellen.

De onrust in september was een van de ergste bloedbaden in gevangenissen in de Latijns-Amerikaanse geschiedenis. Het laatste dodelijke geweld in Guayaquil bevestigde alleen maar opnieuw de deplorable staat van gevangenissen in Ecuador.

Rivaliserende narcoticabendes voeren een bloedige vete in de Guayas 1-gevangenis, een faciliteit die is ontworpen voor 5.300 gevangenen, maar waar 8.500 – 60 procent meer dan de capaciteit, is ondergebracht. Maar zelfs na een hardhandig optreden in de nasleep van de tragedie van 28 september waarbij 119 mensen omkwamen, is de onrust blijven bestaan, met minstens 15 gevangenen die stierven voorafgaand aan de dodelijke uitbarsting van geweld op vrijdag.

Twee weken na de ramp in september heeft de president van het land, Guillermo Lasso, de noodtoestand uitgeroepen voor 60 dagen in een poging de aanhoudende drugsgerelateerde onrust in Ecuador te bedwingen. Hij benoemde ook een nieuwe minister van Defensie, gedeeltelijk om de enorme crisis in de gevangenissen aan te pakken.

Het geweld is de afgelopen maanden dramatisch gestegen in Ecuador, waar de economie hapert. Tussen januari en oktober van dit jaar registreerde het land volgens de regering bijna 1.900 moorden, vergeleken met ongeveer 1.400 in heel 2020.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April