SATCA: Luchtverkeersleiders belangrijk voor veilig luchtverkeer
20 Oct, 18:26
foto


In Suriname gaat men nog voorbij aan het gegeven dat de veiligheid van de vluchten evenveel inspanning vergt van de luchtverkeersleiding als dat van de piloot. Dit is het uitgangspunt dat de Suriname Air Traffic Controllers Association (SATCA) al jarenlang aangeeft aan de beleidsmakers, zegt de organisatie in een persbericht, op 20 oktober, de Internationale dag van de Luchtverkeersleider.

Deze speciale dag is een eerbetoon aan de professionals die als luchtverkeersleiders werken en elke minuut hun best doen om hun diensten te verlenen. Van het waarborgen van veiligheid tot efficiëntie, bieden luchtverkeersleiders de beste service aan het vliegende publiek totdat ze hun bestemming bereiken.

De Internationale Dag van de Luchtverkeersleider wordt elk jaar op 20 oktober gevierd. Het is een dag om diegenen te erkennen en te waarderen die hard werken om het vliegverkeer veilig te houden. Daarnaast is het ook een dag om meer te leren over het beroep en de verantwoordelijkheden van de Luchtverkeersleider.
Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Luchtverkeersleider creëren experts op dit gespecialiseerde gebied bewustwording zodat mensen hun inspanningen kunnen herkennen.

De rol van luchtverkeersleider
Deze experts en professionals controleren en sturen het luchtverkeer. Ze zijn opgeleid om de beweging van vliegtuigen door het luchtruim te volgen en te sturen. Zij zijn degenen die elke dag zorgen voor de veiligheid van ongeveer twee miljoen luchtvaartpassagiers, dat is bijna een miljard mensen per jaar wereldwijd.

Luchtverkeersleiders gebruiken hun vaardigheden en beoordelingsvermogen om de landing en start veilig naar piloten te leiden. Deze experts leiden dagelijks meer dan 70.000 vluchten naar hun bestemming. Onder de vele beroepen is het werk van een luchtverkeersleider buitengewoon moeilijk omdat het intense concentratie en aandacht vereist, in combinatie met het ter stond kunnen handelen op elke oproep. Ze spelen een grote rol bij het aansturen van vliegtuigen tijdens extreme weersomstandigheden en noodsituaties.

Geschiedenis: Op deze dag in 1961 werd de International Federation of Air Traffic Controllers Associations (IFATCA) opgericht. De IFATCA is een internationaal collectief van luchtverkeersleiders. Het is de grootste en meest uitgebreide vertegenwoordigende instantie voor luchtverkeersleiding ter wereld. Om de verjaardag van de IFATCA te vieren, wordt jaarlijks deze dag gevierd. Vandaag vertegenwoordigt dezelfde vereniging meer dan 50.000 luchtverkeersleiders in 126 landen over de hele wereld.
Advertenties