Iraanse supertanker vertrekt uit Venezuela met zware olie
16 Oct, 12:39
foto
Een olietanker ligt aangemeerd terwijl er olie in wordt gepompt bij de scheepsterminal van het industriële complex Jose Antonio Anzoategui van PDVSA in de Venezolaanse deelstaat Anzoategui. (Foto: Reuters)


Een supertanker die vaart onder Iraanse vlag stond, vandaag, zaterdag op het punt om uit de Venezolaanse wateren te vertrekken met 2 miljoen vaten zware ruwe olie. Volgens documenten en scheepsvolgdiensten heeft het staatsoliebedrijf PDVSA de olie geleverd.  

De lading maakt deel uit van een deal die is overeengekomen door PDVSA en zijn tegenhanger National Iranian Oil Company (NIOC) die Iraans condensaat ruilt voor Merey-olie uit Venezuela. De swaps zijn bedoeld om een ​​acuut tekort aan verdunningsmiddelen op te lossen dat de olieproductie en export van Venezuela heeft verminderd.

Dino I, een zeer grote olie-carrier (VLCC) die eigendom is van en wordt geëxploiteerd door NIOC's National Iranian Tanker Company (NITC), was vrijdag laad klaar met het laden van de Venezolaanse olie in de Jose-haven van PDVSA. De bilaterale oliehandel zou een schending van de Amerikaanse sancties tegen beide landen kunnen zijn, vertelde het Amerikaanse ministerie van Financiën vorige maand aan Reuters, daarbij verwijzend naar overheidsorders die de strafmaatregelen vaststellen.

Het schip arriveerde in september in Venezuela met uitgeschakelde transponder en 2,1 miljoen vaten Iraans condensaat aan boord. De lichte olie voedde de Petrolera Sinovensa-, Petropiar- en Petrocedeno-projecten van PDVSA in de Orinoco-gordel van het land.

Een tweede condensaatlading van vergelijkbare grootte zal naar verwachting in de komende weken aan Venezuela worden geleverd als onderdeel van de ruilroutine, die in de eerste fase zes maanden van kracht zal zijn.

PDVSA lanceerde de ruil vorige maand voor het eerst door 1,9 miljoen vaten Merey zware ruwe olie op de onder Iraanse vlag varende supertanker Felicity te sturen. De uitwisseling biedt het OPEC-land een stabiele aanvoer van mengmateriaal dat nodig is om zijn extra zware olie om te zetten in exporteerbare kwaliteiten. Het pact levert ook zware olie aan Iran voor blending, raffinage of marketing aan Aziatische klanten.

Iran en Venezuela hebben hun samenwerking het afgelopen jaar versterkt, zelfs onder het toeziend oog van de Verenigde Staten, die de afgelopen jaren opnieuw sancties heeft opgelegd aan Iraanse staatsentiteiten, waaronder het NIOC. In 2019 plaatste Washington de PDVSA op de zwarte lijst.
Advertenties