Drugskartel 'Mocro Mafia' zaait angst in Nederland
04 Oct 2021, 11:05
foto
Premier Mark Rutte op de fiets door de straten van Den Haag was een vertrouwd beeld. Hij krijgt nu extra politiebeveiliging.


De Nederlandse premier Mark Rutte is onder politiebescherming geplaatst uit angst voor een aanslag door de Mocro Mafia (Marokkaanse maffia), een Noord-Afrikaanse criminele organisatie die banden heeft met cocaïnehandel. De maatregel komt twee maanden nadat de Nederlandse onderzoeksjournalist Peter R. de Vries werd vermoord in Amsterdam.

Voor premier Rutte geldt nooit meer alleen door de straten van Den Haag fietsen om naar de vergaderingen te gaan. Op 27 september meldde De Telegraaf dat de Koninklijke en Diplomatieke Veiligheidsdiensten persoonlijke bewakers hebben ingezet om de premier te beschermen, die wordt bedreigd door de Mocro-maffia.

De groep opereert vanuit Nederland en België en controleert een derde van alle cocaïnehandel in Europa. Een hoofd van de politievakbond zei in 2019 dat Nederland een narcostaat aan het worden was. De roman "Mocro Maffia" uit 2014, co-auteur van Marijn Schrijver en Wouter Laumans, bedacht de term en bracht de criminele bende onder de aandacht van het publiek, en vertelde hoe een groep Marokkaanse juwelendieven in Amsterdam een ​​van Europa's machtigste criminele organisaties oprichtte. Na het succes in Nederland werd van het boek een tv-serie gemaakt.

De moord op de prominente onderzoeksjournalist Peter R. de Vries was een enorme schok voor het land. De 64-jarige werd op 6 juli 2021 op klaarlichte dag neergeschoten, nadat hij een televisiestudio in het centrum van Amsterdam had verlaten. Hij stierf negen dagen later. Nederlandse media zeggen dat zijn vermoedelijke moordenaar handelde in opdracht van Ridouan Taghi, leider van de Mocro-maffia, die in december 2019 werd gearresteerd en momenteel in een Nederlandse gevangenis zit.

De Vries trad op als woordvoerder van Nabil B., een voormalig bendelid dat informant werd, toen hij werd neergeschoten. Zijn moord volgde op de moord op Derk Wiersum, de advocaat van Nabil B., in september 2019. Twee Nederlandse media, Panorama en De Telegraaf, waren ook het doelwit na het publiceren van onderzoeksstukken waarin ze Mocro Mafia-bazen noemden.

Van cannabis tot cocaïne

De groep, opgericht in de jaren negentig, bestaat uit tientallen verschillende clans die cocaïne en synthetische drugs door Europa verhandelen. De naam komt van het Nederlandse scheldwoord "Mocro", gebruikt voor mensen van Marokkaanse afkomst die in België of Nederland wonen. Het motto van de organisatie is: "Wie praat, die gaat" - "Wie praat, sterft". De organisatie begon met het smokkelen van hasj van Marokko naar Europa, voordat ze in de jaren 2010 uitgroeide tot een van de machtigste cocaïnehandelkartels in Nederland en vervolgens in België.

"Ze begonnen in de jaren ’90 met de verkoop van cannabishars. Ze kennen de mensen die het verkopen in het Marokkaanse Rifgebied en zijn bedreven in smokkelwaar. Toen vertakten sommigen van hen zich in cocaïne, wat veel lucratiever is. Ze kregen directe contacten in de gebieden waar het wordt geproduceerd en vestigden zich vervolgens als belangrijke spelers in de industrie, die voorheen een monopolie was die werd gecontroleerd door Italiaanse maffia-organisaties zoals de 'Ndrangheta', legt David Weinberger uit, een associate research fellow bij het Frans Instituut voor Internationale en Strategische Zaken (IRIS) en een expert in illegale drugshandel.

Door directe banden met Colombiaanse en Mexicaanse kartels te ontwikkelen, vervoert de Mocro Mafia cocaïne via de havens van Antwerpen en Rotterdam. Het ophalen van drugs door de politie in de havens komt steeds vaker voor en Europol beschouwt België en Nederland nu als het zenuwcentrum van de cocaïnehandel in Europa.

“Er zijn recentelijk tientallen tonnen cocaïne in beslag genomen, dat is enorm. Om u een idee te geven: de jaarlijkse consumptie van cocaïne op de Franse markt in 2010 (de meest recente beschikbare gegevens) wordt geschat op 15 ton”, aldus Weinberger.

Angstaanjagende drugsbaas
Volgens onderzoek van Nederlandse journalisten stond tussen 2015 en 2017 één man aan het hoofd van deze gigantische operatie: Ridouan Taghi, de zoon van Marokkaanse immigranten, die naam heeft gemaakt door zijn extreem gewelddadige methoden. Taghi werd in 2019 in Dubai gearresteerd en wordt ervan beschuldigd opdracht te hebben gegeven tot de moord op negen mensen. Zijn proces begon in maart 2021 in Amsterdam. De 43-jarige zit momenteel vast in een zwaarbeveiligde gevangenis in het Nederlandse Vught. Veel van degenen die tijdens zijn proces hebben getuigd, hebben om anonimiteit gevraagd, uit angst voor represailles van de Mocro-maffia.

Taghi bestuurt een imperium ter waarde van miljoenen euro's en wordt ervan verdacht een directe link te hebben met Colombiaanse kartels. Zijn vermoedelijke rechterhand, Saïd Razzouki, werd in februari 2020 gearresteerd in de Colombiaanse stad Medellin.

Frédéric van Leeuw, de federale aanklager van België, zei dat na het vredesakkoord tussen de regering en de FARC-rebellen in Colombia in 2016, Europese criminele organisaties "hun toeleveringsketens hebben verkort". Sindsdien zijn de Calabrische 'Ndrangheta en de Mocro-maffia "op zichzelf staande belangrijke spelers in de cocaïnehandel" geworden. In een interview met de Franse krant Le Monde zei Van Leeuw dat "het openlijke geweld van de maffia verwant is aan terrorisme".

"Het doel is om mensen bang te maken", zei hij. "Alleen door de politiek van angst te gebruiken, kunnen ze krijgen wat ze willen."

Met de verscherpte beveiliging van Rutte is de Mocro-maffia geslaagd in haar laatste pogingen om journalisten en Nederlandse autoriteiten te intimideren.

"Wat zeker is, is dat de manier waarop drugshandelgroepen in West-Europa opereren, vergelijkbaar is met wat je in Mexico ziet", vertelde David Weinberger aan FRANCE 24. Italië heeft dit gezien met de moorden op anti-maffia-aanklagers.”

Er zijn geen concrete aanwijzingen dat Ridouan Taghi deze intimidatiecampagne vanuit zijn cel leidt. Maar men vreest dat hij zal proberen degenen die tijdens zijn proces moeten getuigen te bedreigen of het zwijgen op te leggen. De rechtbank zou getuigenverklaringen van De Vries horen, voordat hij werd vermoord.

Het proces, dat naar verwachting tot 2022 zal duren, zou ook licht kunnen werpen op Taghi's vermeende betrokkenheid bij de moord op Nabil B.'s advocaat Derk Wiersum.




Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May