Column: Zes in een wankele boot de onstuimige soela’s op
De VHP, in 2020 met vlag en wimpel aan de macht gekomen, is hard afgestraft. De partij verloor niet alleen fors in stemmen, maar ook haar moreel krediet. Wat begon als een reddingsmissie veranderde in een bewind gekenmerkt door IMF-dictaten, corruptieschandalen, nepotisme en een verlammend gebrek aan empathie. President Santokhi trok zich terug in een ivoren toren en verloor het zicht op de realiteit van het dagelijkse leven.
Een paar maanden vóór de verkiezingen wakker worden en alsnog het volk proberen te paaien, bleek te laat. Ondanks dat hij als lijsttrekker de meeste stemmen behaalde, viel zijn partij als geheel door de mand. De VHP gaf een masterclass in bestuurlijke arrogantie en vriendjespolitiek. Interne eenheid ontbrak; individuele kandidaten voerden peperdure campagnes, op eigen houtje en zonder gezamenlijke visie.
De NPS – ooit betrouwbare coalitiepartner – stapte voortijdig uit de samenwerking. De littekens van de bejegening tijdens regering-Santokhi zijn te vers om nu plots weer de handen ineen te slaan. Toch slaagde de partij er niet in het electoraat te overtuigen. Sterker nog: het stemmenaantal daalde. De partij bleef steken op dezelfde zes zetels, gebaseerd op het landelijke systeem van 2020. De aansluiting met de samenleving lijkt nog steeds zoek.
De ABOP stelde zichzelf het doel van 100.000 stemmen, maar haalde niet eens een derde. Ondanks een lichte stijging ten opzichte van 2020 is de teleurstelling groot. De 'nieuwe bewegingen' waarmee de partij zich omringde, bleken vooral kostbare façadepolitiek: veel geld, weinig stemmen, nul impact.

A20, DOE, PRO en HVB waren in 2020 apart de verkiezingen ingegaan. HVB staat in 2025 op de lijst van de NDP. DOE en PRO staan op de lijst van A20 tijdens de afgelopen verkiezingen.
De Pertjajah Luhur kreeg de klap nog harder. Hoewel ze twee zetels binnensleepte – goed voor twee ministeries – liep haar traditionele achterban massaal over naar individuen binnen met name de VHP. De HVB, in een soort stille fusie met de NDP, haalde net 2.446 stemmen. Politiek gezien is dat niet eens een halve zetel waard.
De A20-combinatie – gevormd door PRO, DOE en A20 – slaagde er niet in om enige overtuiging of frisheid te brengen. Geen breed draagvlak, en vooral: geen stemmen. De BEP werkte in de luwte, en met succes. Een zeldzaam voorbeeld van minder praten en toch stemmen winnen.

NDP voorzitter Jenny Simons geflankeerd door NPS-topman Gregory Rusland
en ABOP-leider tevens vicepresident Ronnie Brunswijk.
Zes partijen hebben intussen een coalitie gesmeed. Niet op grond van vertrouwen, principes of gedeelde doelen en helemaal niet op basis van ideologie of de paarse ethische code, maar puur op basis van zetelrekenkunde. Suriname krijgt een coalitie zonder ruggengraat. Een politieke constructie van compromissen, ego's en belangen. De liefdesverklaringen bij het ondertekenen van het regeerakkoord zijn niet meer dan toneel. Iedereen weet: deze boot vertrekt richting stroomversnelling, gebaseerd op sentiment en niet op ratio van een stabiel vaartuig dat vertrouwen wekt nationaal en internationaal.
Voor de partijen die geen enkele zetel haalden – OPTSU, DA'91, DNL, APP, VLS, DUS en PVC – is het tijd voor een grondige reflectie. Wat voegen ze werkelijk toe aan het politieke speelveld? Het volk verdient meer dan symbolische hobbyprojecten en strelen van ego's. De waarborgsommen – samen goed voor SRD 3,6 miljoen – kunnen nu gebruikt worden voor structurele versterking van het kiesproces.
Deze verkiezingen hebben pijnlijk blootgelegd wat we eigenlijk al wisten: Suriname heeft gestemd, maar er wordt een regering gevormd op basis van politiek opportunisme en sentimenten die niet consistent zijn. Aankomende president Jenny Simons zal elke druppel kracht, elke gram wijsheid en elk sprankje hoop nodig hebben om deze wankele boot door de politieke skwala’s te loodsen. Richting 2030. Niet met retoriek, maar met moed en daadkracht.
Nita Ramcharan
Vandaag
-
06:51
Verdachten die na inbraak werden klemgereden door politie veroordeeld
-
04:54
Veel bewolking met kans op wat regen
-
02:56
VS en Venezuela ruilen gevangenen uit
-
00:58
Suriname benadrukt inzet voor duurzame ontwikkeling op VN-top
-
00:01
Opheffen van het Perscentrum is meer dan een logistieke beslissing
Gisteren
- Vijf verdachten staan terecht voor diefstal; één ontsnapt uit cellenhuis
- Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week (17)
- Voetganger overlijdt na aanrijding aan Kwattaweg
- Lula: Amerikaanse importheffing onaanvaardbare chantage
- Stiefopa veroordeeld voor verkrachting tiener
- Zunder belicht oprichting en samenstelling Herdenkingscomité
- Dode en zwaargewonde Martin Luther Kingweg
- Veroordeelde moet SRD 284.000 betalen aan benadeelden
- Van der San: Verwijt over paniek zaaien onterecht
- Bewolking, maar ook heel warme perioden
- Noersalim: Suriname loopt kans op visexportverbod naar EU
- Misiekaba hekelt 'last-minute benoemingen' door voorganger
- Column: Geen volks- maar partij vertegenwoordigers
- Op de valreep reeks bevorderingen en benoemingen op Justitie en Politie
Eergisteren
- Nieuwe details: Piloot mogelijk oorzaak crash Air India
- Bromfietser beschoten in Leonardo da Vincistraat
- We hebben eigenlijk geen armoedevraagstuk
- Twee aangehouden voor reeks inbraken en bezit drugs
- Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via WhatsApp
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel geld en sieraden buitgemaakt
- Territoriaal belastingstelsel voor Suriname
- Er komt absoluut geen kabinet van de 'First Gentleman'
- Pro-Russisch cybernetwerk opgerold
- Onweersbuien in de late nacht
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen
- Column: Voetbal is ‘Big business’
- Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve productie-economie