Luchthaven Miami zet 'Covid'- speurhonden in
13 Sep 2021, 08:33
foto
Miami International Airport (MIA) is de op één na drukste luchthaven van Florida op het gebied van passagiersverkeer. (Foto: MIA)


Miami International Airport (MIA) heeft een baanbrekende stap gezet in haar inspanningen om het risico op coronavirus op haar terreinen te verminderen. Het is de eerste Amerikaanse luchthaven die speurhonden inzet om te detecteren of een bepaalde passagier of luchthavenarbeider mogelijk Covid-19 heeft. De luchthaven heeft momenteel twee van deze slimme honden op een proefperiode van 30 dagen.

Miami International Airport kondigde eerder deze week aan dat het was begonnen met een proefprogramma van 30 dagen met Covid-19-detectiehonden. Het Global Forensic and Justice Center van de Florida International University (FIU) heeft deze honden speciaal getraind, die de luchthaven zal inzetten bij een van de veiligheidscontroles voor medewerkers. Aan deze proef doen twee honden mee.

De snuffelspecialisten zijn van twee verschillende hondensoorten. Cobra is een Belgische Mechelaar, terwijl One Betta een Hollandse Herder is. Uit de training van de FIU bleek dat de honden Covid-19 konden detecteren met een nauwkeurigheid van 96 tot 99%. Dr. Kenneth Furton, Provost en hoogleraar chemie en biochemie aan de FIU, verklaarde dat: "Op deze manier tientallen jaren van onderzoek kunnen toepassen om luchthavenmedewerkers op Miami International Airport een extra beschermingslaag te bieden, is nederig. Deze honden zijn een ander waardevol hulpmiddel dat we kunnen gebruiken om ons te helpen leven met deze aanhoudende pandemie."

De honden kunnen het virus oppikken in de adem of het zweet van een bepaalde persoon. De luchthaven legt uit dat dit komt doordat metabolische veranderingen veroorzaakt door het virus vluchtige organische stoffen (VOS) produceren.

Het lichaam scheidt deze uit in je adem of zweet, wat resulteert in een geur die detecteerbaar is voor deze getrainde dieren. Mocht een hond aangeven deze geur te hebben waargenomen, dan wordt de persoon in kwestie doorverwezen om een ​​Covid-19-test te doen.

Ralph Cutié, interim-directeur van MIA, stelt: "Het Covid-19-proefprogramma voor detectiehonden is de laatste poging van MIA om te dienen als proeftuin voor nieuwe innovaties op het gebied van veiligheid en beveiliging. We zijn er trots op ons steentje bij te dragen in de strijd tegen Covid-19 en we hopen dat dit proefprogramma mogelijk ten goede komt aan de rest van Miami-Dade County en luchthavens in het hele land."
Advertenties

Wednesday 01 May
Tuesday 30 April