Column: Wij en de Verkeersveiligheidsmaand
Ik denk dat te weinig Surinamers over het bestaan van dit korps weten en nog minder wat ze doen. Pratend over verkeersveiligheidsmaand - van 15 augustus tot 15 september – gaat er wellicht een lichtje branden. Maar KSV is het hele jaar door bezig met het streven naar verantwoord en veilig verkeer voor eenieder. Dit korps van gedreven en enthousiaste Surinamers wil dat het verkeer steeds minder verkeersongelukken en verkeersslachtoffers eist. KSV geeft terecht aan dat hiervoor cruciaal is dat wij ons gedrag en attitude in het verkeer zullen veranderen. Daar gaat het om: ons gedrag en onze attitude. Verkeersregels, verkeersborden en wegmarkeringen worden te vaak genegeerd, terwijl verkeersfatsoen wordt gezien als iets dat slechts door anderen verleend moet worden. De overheid moet voorwaarden scheppen voor het hebben van veilig verkeer, maar zonder het deel van de verkeergebruikers a n’e woko.
De haast die velen in het verkeer schijnen te hebben, blijkt steeds weer de oorzaak voor het maken van brokken. Is het een poging om die brokken te voorkomen dat sommigen ertoe overgegaan zijn hun voertuigen te voorzien van sirene en zwaailicht? Tijdens mijn rijlessen leerde ik dat het gebruik van loeiende sirenen en zwaailichten in het verkeer slechts was voorbehouden aan de politie, de brandweer en de ambulance. Het was toen gebruikelijk dat je vanaf een afstand een auto met loeiende sirene en zwaailicht hoorde aankomen.
Hoe is het vandaag in Suriname? Je staat in een file met voor, achter en naast jou normale personenauto’s. Dat denk je, tot de auto naast jou - met een normaal kenteken - de sirene en zwaailicht aanzet en met gestolen voorrang zich een weg baant door de file. Daar sneuvelt het gelijkheidsbeginsel dat ook in het verkeer moet gelden. Ziet en hoort de politie dit niet? denk je dan bij jezelf, of hebben deze gasten toch een publieke functie? Het frappante daarbij is dat deze auto’s vaak ook voorzien zijn van donkergetinte ruiten. Waren dat niet die ruiten waartegen de huidige president toen hij nog minister van Justitie was ten strijde trok?
Het is een kwestie van gedrag en attitude in een land waarin te veel mensen voornaam willen zijn en waar de politie te weinig handhaaft. Onvoldoende realiseert men zich dat het effect van loeiende sirenen en zwaailichten haar doel voorbij kan schieten. Burgers zouden weleens weigeren voorrang te verlenen aan voertuigen voorzien van deze attributen, inclusief politie, brandweer en ambulance. Maar het zou ook kunnen dat personen uit het criminele circuit zichzelf op zo een wijze voorrang verschaffen in het verkeer; indien dat zich nu niet reeds voordoet?
Het lijkt mij geen overbodige luxe weggebruikers op gezette tijden terug te roepen voor een verfrissende cursus wat de verkeersborden betreft. Voor nogal wat verkeersgebruikers schijnen ze als moy moy langs de weg te staan. Op mijn dagelijkse route staan er 2 verkeersborden die meer genegeerd dan gerespecteerd worden. Ga met me mee naar de T-kruising Indira Gandhiweg Nieuw Weergevondenweg. Ja bij die brug! Hier mag je – met je voertuig - komend van richting Latourweg niet rechtsaf slaan. Anderzijds mag je vanuit de Nw Weergevondenweg vanaf die brug niet richting Indira Gandhiweg rijden. Soms denk ik: Ziet iedereen dit, behalve de politie?
En dan realiseer ik mij dat dit maar één van de honderden of meer kruisingen is waar men verkeersborden totaal negeert.
Het is gemakkelijk de regering steeds de schuld van alles te geven, maar wat is onze bijdrage in het realiseren van een leefbaar en veilig Suriname? De verkeerveiligheidsmaand herinnert ons er jaarlijks aan hoe wij ons het gehele jaar in het verkeer horen te gedragen.
Haast
Je hebt haast
dus door de stad
met veel geraas
Boem …
Je had haast.
Vandaag
-
06:51
Verdachten die na inbraak werden klemgereden door politie veroordeeld
-
04:54
Veel bewolking met kans op wat regen
-
02:56
VS en Venezuela ruilen gevangenen uit
-
00:58
Suriname benadrukt inzet voor duurzame ontwikkeling op VN-top
-
00:01
Opheffen van het Perscentrum is meer dan een logistieke beslissing
Gisteren
- Vijf verdachten staan terecht voor diefstal; één ontsnapt uit cellenhuis
- Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week (17)
- Voetganger overlijdt na aanrijding aan Kwattaweg
- Lula: Amerikaanse importheffing onaanvaardbare chantage
- Stiefopa veroordeeld voor verkrachting tiener
- Zunder belicht oprichting en samenstelling Herdenkingscomité
- Dode en zwaargewonde Martin Luther Kingweg
- Veroordeelde moet SRD 284.000 betalen aan benadeelden
- Van der San: Verwijt over paniek zaaien onterecht
- Bewolking, maar ook heel warme perioden
- Noersalim: Suriname loopt kans op visexportverbod naar EU
- Misiekaba hekelt 'last-minute benoemingen' door voorganger
- Column: Geen volks- maar partij vertegenwoordigers
- Op de valreep reeks bevorderingen en benoemingen op Justitie en Politie
Eergisteren
- Nieuwe details: Piloot mogelijk oorzaak crash Air India
- Bromfietser beschoten in Leonardo da Vincistraat
- We hebben eigenlijk geen armoedevraagstuk
- Twee aangehouden voor reeks inbraken en bezit drugs
- Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via WhatsApp
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel geld en sieraden buitgemaakt
- Territoriaal belastingstelsel voor Suriname
- Er komt absoluut geen kabinet van de 'First Gentleman'
- Pro-Russisch cybernetwerk opgerold
- Onweersbuien in de late nacht
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen
- Column: Voetbal is ‘Big business’
- Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve productie-economie