DNA unaniem over schrappen doodstraf uit Militair Strafrecht
13 Aug 2021, 00:55
foto
Minister Krishna Mathoera van Defensie beantwoordt vragen in DNA.


Met 37 algemene stemmen krijgt de regering toestemming om de doodstraf uit het Wetboek van Militair Strafrecht te schrappen. Coalitie én oppositie waren er eensgezind over dat de doodstraf niet thuishoort in de wetgeving. Suriname heeft eerder de doodstraf uit het Wetboek van Strafrecht verwijderd, maar deze sanctie was nog gebleven voor militairen, hoewel het om een dode letter gaat.  

Minister Krishna Mathoera van Defensie legde in De Nationale Assemblee (DNA) uit dat Suriname periodiek geëvalueerd wordt op de vorderingen van de bepalingen in het Verdrag inzake Burger- en Politieke Rechten (Bupo-verdrag). Om toe te kunnen treden tot het tweede Facultatief Protocol van dit verdrag, heeft Defensie besloten de afschaffing van de doodstraf te actualiseren. Het tweede Facultatief Protocol heeft als doel volledige afschaffing van de doodstraf. Suriname heeft op 28 december 1976 het Bupo-verdrag geratificeerd. Het ministerie van Justitie en Politie heeft de minister er op gewezen dat Suriname binnenkort opnieuw geëvalueerd wordt. Daarom is er actie ondernomen om de wetgeving in overeenstemming te brengen met het verdrag. Ruim 140 landen hebben de doodstraf uit hun nationale wetgeving geschrapt.

Commissievoorzitter Cheryl Dijksteel (VHP) heeft aangegeven dat de doodstraf in strijd is met de mensenrechten en niet meer thuishoort in de wetgeving. Schrappen van deze bepalingen betekent verdere versterking van de democratie. De wetsartikelen zijn in strijd met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De laatste doodstraf is uitgevoerd in 1921. Dijksteel is chronologisch ingegaan op waarom het Wetboek van Militair Strafrecht moet worden aangepast.

Melvin Bouva (NDP) had graag een integrale aanpassing gehad van het Wetboek, zodat alle zaken gelijk goed geregeld werden. Hij vroeg de minister om taakstraffen in te voeren, waardoor er een alternatief is. Nu worden militairen of uit de dienst ontslagen of ze moeten in de gevangenis. De minister deelde mee dat de evaluatie gaande is en dat er gewerkt wordt aan de integrale aanpassing. Leden van de commissie van rapporteurs en overige Assembleeleden waren eensgezind over het schrappen van de doodstraf. Militairen kunnen, net als burgers, wel levenslange gevangenisstraf krijgen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May