Klimaatverandering: Code rood voor mensheid
Het rapport "is een code rood voor de mensheid", zegt de VN-chef. Maar wetenschappers zeggen dat een catastrofe kan worden vermeden als de wereld snel handelt. Er is hoop dat een zware vermindering van de uitstoot van broeikasgassen de stijgende temperaturen kan stabiliseren.
In navolging van de bevindingen van de wetenschappers zei VN-secretaris-generaal António Guterres: "Als we nu onze krachten bundelen, kunnen we een klimaatcatastrofe voorkomen. Maar, zoals het rapport van vandaag duidelijk maakt, is er geen tijd voor uitstel en geen ruimte voor excuses. Ik reken op de regeringsleiders en alle belanghebbenden om ervoor te zorgen dat COP26 een succes wordt."
De nuchtere beoordeling van de toekomst van onze planeet is geleverd door het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de VN, een groep wetenschappers wiens bevindingen worden onderschreven door de regeringen van de wereld. Hun rapport is het eerste grote overzicht van de wetenschap van klimaatverandering sinds 2013. De publicatie komt minder dan drie maanden voor een belangrijke klimaattop in Glasgow, bekend als COP26.
Op krachtige, zelfverzekerde toon zegt het IPCC-document "het is ondubbelzinnig dat menselijke invloed de atmosfeer, de oceanen en het land heeft verwarmd".
Volgens Prof Ed Hawkins van de Britse Universiteit van Reading en een van de auteurs van het rapport, kunnen de wetenschappers op dit punt niet duidelijker zijn. "Het is een feit, we kunnen er niet zekerder van zijn; het is ondubbelzinnig en onbetwistbaar dat mensen de planeet opwarmen."
Petteri Taalas, secretaris-generaal van de Wereld Meteorologische Organisatie, zei: "Door sporttermen te gebruiken, zou je kunnen zeggen dat de atmosfeer is blootgesteld aan doping, wat betekent dat we extremen vaker dan voorheen zijn gaan observeren."
De auteurs zeggen dat de wereldwijde oppervlaktetemperaturen sinds 1970 sneller zijn gestegen dan in enige andere periode van 50 jaar in de afgelopen 2000 jaar.
Deze opwarming "heeft al invloed op veel weers- en klimaatsextremen in elke regio over de hele wereld". Of het nu gaat om hittegolven zoals die recentelijk zijn ervaren in Griekenland en het westen van Noord-Amerika, of overstromingen zoals die in Duitsland en China, "hun toeschrijving aan menselijke invloed is het afgelopen decennium versterkt".
Het nieuwe rapport maakt ook duidelijk dat de opwarming die we tot nu toe hebben meegemaakt, veranderingen heeft aangebracht in veel van onze planetaire ondersteuningssystemen die onomkeerbaar zijn op tijdschalen van eeuwen tot millennia.
De oceanen zullen blijven opwarmen en zuurder worden. Berg- en poolgletsjers zullen decennia of eeuwen blijven smelten. "De gevolgen zullen met elke opwarming erger worden", zei prof. Hawkins. "En voor veel van deze gevolgen is er geen weg terug."
Als het gaat om zeespiegelstijging, hebben de wetenschappers een waarschijnlijk bereik gemodelleerd voor verschillende emissieniveaus.
Een stijging van ongeveer 2 meter tegen het einde van deze eeuw kan echter niet worden uitgesloten - en evenmin een stijging van 5 meter tegen 2150. Dergelijke resultaten, hoewel onwaarschijnlijk, zouden tegen 2100 vele miljoenen meer mensen in kustgebieden met overstromingen bedreigen.
Een belangrijk aspect van het rapport is de verwachte snelheid van temperatuurstijging en wat dit betekent voor de veiligheid van de mensheid. Bijna alle naties op aarde hebben zich in 2015 aangesloten bij de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs.
Dit pact heeft tot doel de stijging van de mondiale temperatuur deze eeuw ruim onder de 2 °C te houden en inspanningen voort te zetten om deze onder de 1,5 °C te houden.
Dit nieuwe rapport zegt dat onder alle emissiescenario's die door de wetenschappers worden overwogen, beide doelen deze eeuw zullen worden overschreden, tenzij er enorme koolstofreducties plaatsvinden.
De auteurs vinden dat in alle scenario's in 2040 1,5 °C zal worden bereikt. Als de uitstoot de komende jaren niet wordt verminderd, zal dit nog eerder gebeuren. Dit werd voorspeld in het speciale rapport van het IPCC over 1,5 °C in 2018 en deze nieuwe studie bevestigt het nu.
"We zullen veel eerder in individuele jaren anderhalve graad halen. We hebben het al in twee maanden bereikt tijdens de El Niño in 2016", zegt prof Malte Meinshausen, een IPCC-auteur van de Universiteit van Melbourne in Australië. "De beste schatting van het nieuwe rapport is medio 2034, maar de onzekerheid is enorm en varieert tussen nu en nooit."
Hoewel de toekomstige prognoses van de opwarming in dit rapport duidelijker dan ooit zijn en veel effecten gewoon niet kunnen worden vermeden, waarschuwen de auteurs voor fatalisme. "Door de opwarming van de aarde te verminderen, wordt de kans op het bereiken van deze omslagpunten echt geminimaliseerd", zei dr. Otto. "We zijn niet gedoemd."
Een omslagpunt verwijst naar wanneer een deel van het klimaatsysteem van de aarde een abrupte verandering ondergaat als reactie op aanhoudende opwarming. Voor politieke leiders is het rapport het zoveelste in een lange reeks van wake-up calls, maar aangezien het zo dicht bij de zesde klimaattop van november komt, weegt het extra zwaar.
Vandaag
-
16:20
Amerikaanse bananengigant Chiquita ontslaat duizenden mensen
-
14:23
Politieke partijen bezorgd over ‘misstanden’
-
13:16
Reactie op 'Surinaams staatsleiderschap onder druk...'
-
11:14
Tientallen gewonden bij pensioenprotest voor Argentijns congres
-
09:42
Vakantieganger in val gelokt en beroofd
-
09:18
Reactie op 'OMO-schuld van SRD 8,3 miljard: Wie betaalt de rekening?'
-
07:21
VK tekent overeenkomst om Chagoseilanden aan Mauritius over te dragen
-
05:24
Bewolking en regen houden aan
-
03:36
Taxiën door de politiek: "We willen gewoon rust in ons leven"
-
01:49
Rapar ziet af van live-show met president Santokhi als gast
-
00:37
Hof van Justitie stelt Stichting Wan Okasi in het gelijk
-
00:00
DSB keert SRD 200 miljoen dividend uit na winst van SRD 698 miljoen
Gisteren
- Actie bij Medische Zending: personeel eist uitbetaling toegezegde middelen
- Lancering StarTV nationaal en internationaal
- Granmorgu FPSO gaat fabricagefase in
- OKB grijpt in om stemrecht van burger veilig te stellen
- 'Suriname 2050': Olie geen doel, maar hefboom voor ontwikkeling
- Brazilië hoopt binnen 28 dagen officieel vrij te zijn van vogelgriep
- Surinaams staatsleiderschap onder druk door machtsdronkenheid
- Fout in kiezersbestand: Vrouw uit Nickerie moet stemmen in Wanica
- VES bepleit 10 stappen voor zorgvernieuwing zonder extra investeringen
- Voorkeursstemmen: Wat houdt dit in?
- Volksgezondheid lanceert digitale patiëntenportal
- Meer momenten van zon vandaag
- Taxiën door de politiek: De wijze woorden van de Poppenkast
- Column: Gefocust blijven
- Nieuwe rechter Sanches ‘bijzondere aanwinst’ voor rechtspraak
- Optsu en D-TV Express dagen Santokhi en Rapar voor de rechter
Eergisteren
- NDP: Bouwen aan een duurzaam en inclusief groeimodel
- Sibibusi Beweging: Democratie vraagt betrokkenheid
- Staat gaat in hoger beroep tegen vonnis zaak Wan Okasi
- IsDB keurt US$ 75 miljoen goed voor nieuwbouw AZP
- Advocaat Sitaram: Geen case tegen ex-minister Somohardjo
- EU-gezanten bereiken akkoord over wapenfonds van 150 miljard euro
- Honderd militairen ingezet voor verkiezingssurveillance
- De Paradox van het Denken en de Macht (slot)
- Live inzicht in kiezersopkomst en telling via nieuwe app
- Gewapende overval magazijn Kirpalani: Twee security guards mishandeld
- Lucky Store heropent na verwoestende brand: Issa wil structureel optreden
- Veel beloftes, weinig plan: BINI fileert partijprogramma’s
- Ramadhin: Integriteit in de zorg is geen keuze, maar een vereiste
- Nog meer bewolking en buien
- Taxiën door de politiek: "Als ik een keer president word..."
- Caricom-waarnemers: Geen signalen over verkiezingsfraude
- Column: De illusie en onze Guyanese ‘vrienden’
- Eskak teleurgesteld: We zijn terug bij af zonder artikel 27