PAHO dringt aan op meer Covid-19-vaccin donaties
22 Jul, 08:36
foto
PAHO-directeur Carissa Etienne herhaalde een oproep aan landen met voldoende doses om ze zo snel mogelijk te verdelen aan behoeftige landen. (Foto: Reuters)


In een groot deel van Midden-Amerika en op kleinere Caribische eilanden nemen coronavirusinfecties toe, zegt de Pan American Health Organization (PAHO). Ze heeft woensdag haar oproep herhaald voor meer vaccindonaties om zwaar getroffen landen te helpen.

PAHO-directeur Carissa Etienne zei dat terwijl Uruguay, Chili en Argentinië - landen die aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt met hun vaccinatiecampagnes - een sterke daling van het aantal nieuwe infecties melden, het aantal gevallen en sterfgevallen in Cuba, Honduras en Guatemala toeneemt. De Amazone-regio's van Colombia en Peru blijven ook Covid-19-hotspots, zei ze.

"We worden geconfronteerd met een pandemie van niet-gevaccineerden en de enige manier om deze te stoppen is door vaccinatie uit te breiden", zei Etienne tijdens een wekelijkse briefing. "Vaccinaties zijn van cruciaal belang, zelfs als geen enkel vaccin 100 procent effectief is."

Slechts 15 procent van de mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied is volledig gevaccineerd, zei ze, eraan toevoegend dat het cijfer het feit verdoezelt dat sommige landen, waaronder Honduras en Haïti, nog geen inenting van 1 procent hebben bereikt.

Etienne herhaalde een oproep aan landen met voldoende doses om ze zo snel mogelijk te verdelen aan behoeftige landen. "We hebben duidelijk meer vaccins nodig en we hebben ze nu nodig", zei ze. "Op dit moment zijn vaccindonaties echt de enige manier voor veel landen in onze regio om snel de benodigde doses te krijgen. Wacht alstublieft niet tot u overtollige doses heeft. Je moet delen van wat je nu hebt.”

Het COVAX-mechanisme zal tot eind juli 3,7 miljoen extra vaccindoses naar landen in de Amerikaanse regio sturen, zei PAHO-assistent-directeur Jarbas Barbosa. PAHO werkt nauw samen met de Verenigde Staten om logistieke uitdagingen voor het bezorgen van donaties te overwinnen, voegde hij eraan toe.

Dinsdag zijn drie miljoen doses van het door de VS geschonken Moderna-coronavirusvaccin aangekomen in Guatemala, waarmee het aantal doses dat de VS de Midden-Amerikaanse natie hebben gestuurd op 4,5 miljoen komt.

De Amerika's meldden vorige week 967.000 nieuwe gevallen en 22.000 doden, zei Etienne, een lichte wekelijkse daling. "Deze trends illustreren hoe Covid-19 verankerd blijft in onze regio, vooral in landen zonder vaccinatiegraad", zei Etienne. "En de verspreiding van varianten maakt het alleen maar erger."

In de VS is er ondertussen bezorgdheid over de aanhoudende aarzeling voor vaccins in sommige delen van het land, evenals de vrees voor doorbraakgevallen onder gevaccineerde mensen.

Iets meer dan 68 procent van de volwassenen in de VS heeft minstens één prik gekregen. Maar verschillende deelstaten hebben de grens van 40 procent of meer bereikt. De deelstaat Mississippi staat op de laatste plaats met slechts 37,7 procent van de volwassenen die ten minste één dosis heeft gekregen. Ambtenaren geven de schuld aan verkeerde informatie op sociale media en hebben de afgelopen weken hun inspanningen opgevoerd om het probleem aan te pakken.

Op dinsdag zei de perssecretaris van het Witte Huis, Jen Psaki, dat een volledig gevaccineerde functionaris van het Witte Huis buiten de locatie positief testte op Covid-19 en milde symptomen had. Ze zei dat de functionaris buiten het Witte Huis blijft in afwachting van aanvullende tests voor bevestiging. De medische afdeling van het Witte Huis had contactopsporing en interviews uitgevoerd, maar vond geen nauw contact tussen het personeel en president Joe Biden.

Psaki zei ook dat er andere gevallen waren geweest van gevaccineerde werknemers die positief testten. "We weten dat er doorbraakgevallen zullen zijn, maar zoals dit geval laat zien, zijn de gevallen bij gevaccineerde personen doorgaans mild", zei ze. "Dit is opnieuw een herinnering aan de werkzaamheid van de Covid-19-vaccins tegen ernstige ziekten of ziekenhuisopnames."

In het weekend testten zes Democratische wetgevers uit Texas die Washington bezochten positief op Covid-19. Vicepresident Kamala Harris ontmoette de wetgevers vorige week, maar heeft sindsdien negatief getest, zei Psaki.

Een senior woordvoerder van Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, die volledig was gevaccineerd en in contact kwam met de wetgevers van Texas, testte ook positief. De woordvoerder heeft volgens het kantoor van de spreker geen contact meer gehad met Pelosi sinds hij werd blootgesteld aan het virus.
Advertenties

Saturday 25 September
Friday 24 September
Thursday 23 September