Brokopondo krijgt verlichting: straatlampenproject gestart
21 Jul, 13:30
foto
Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen en de voorzitter van Stichting Rosebel Community Fund (RCF), Stephanie van Lobbrecht, geven het startsein voor het plaatsen van led-straatverlichting in Brokopondo. (Foto: Rosebel)


Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen heeft afgelopen week samen met de voorzitter van Stichting Rosebel Community Fund (RCF), Stephanie van Lobbrecht, in het dorp Nieuw Koffiekamp het officiële startsein gegeven voor het plaatsen van led-straatverlichting in Brokopondo. In totaal zullen er 1190 straatlampen geplaatst worden en 50 stand-alone lichtsystemen, die op zonne-energie werken.


Dit project heeft een totale waarde van US$163,090.63 waarvan een bedrag van US$ 143,115.00 wordt gefinancierd uit het RCF. De stichting, Rosebel en NH hebben afgesproken het onderhoud en toezicht op optimaal gebruik samen te zullen doen. De samenwerking met NH houdt in, dat het ministerie zorgdraagt voor de logistieke ondersteuning, materiaal en arbeid, tijdens de uitvoering van het project.


RCF, NH en zijn werkarmen, Rosebel Gold Mines NV (Rosebel), en stakeholders in het district Brokopondo zijn van plan in de toekomst gezamenlijk toekomstige projecten en initiatieven te helpen ondersteunen die bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van het district en de bewoners, zegt de Corporate Communications van Rosebel.


Tijdens de plechtigheid zijn er toespraken geweest van de vertegenwoordigers van het traditioneel gezag, het RCF, de districtscommissaris van Brokopondo (dc), Ludwig Mendelzoon, en Abiamofo. Mendelzoon zei dat het project symboliseerde dat Brokopondo uit het duister in het licht kwam. “Zowel skin-fasi leki yeye-fasi, bika Brokopondo de in a dungru.”


Volgens Van Lobbrecht zal het project de veiligheid binnen district Brokopondo vergroten. “Alle gemeenschappen worden voorzien van straatverlichting, en zoals de dc het zei, mag dit symbool staan voor de vooruitgang van Brokopondo. De lichtpunten die geplaatst zullen worden moeten inderdaad lichtpunten zijn van gemeenschapsontwikkeling, capaciteitsversterking en ondernemerschap.”


Abiamofo zei dat er voor de uitvoering van dit project een samenwerking is aangegaan tussen de EBS en de dienst Elektriciteitsvoorziening, die voornamelijk in het binnenland bezig is. “Het EBS-netwerk wordt in verschillende gebieden verder uitgebreid, omdat alle Surinamers recht hebben om 1x24u voorzien te zijn van elektriciteit.”

Advertenties