Pedro Castillo uitgeroepen tot president-elect van Peru
20 Jul, 13:30
foto
Pedro Castillo won vorige maand de tweede ronde van de verkiezingen, maar werd beschuldigd van kiezersfraude door zijn rivaal Keiko Fujimori. (Getty Images)


Pedro Castillo is uitgeroepen tot president-elect van Peru. Het gebeurde weken nadat hij de stemming had gewonnen in een zwaar omstreden tweede verkiezing.

De verkiezingsautoriteit van het land maakte zijn oordeel bekend na het beoordelen van beweringen over verkiezingsfraude door zijn rivaal, Keiko Fujimori.

Castillo, een 51-jarige voormalige schoolleraar en vakbondsleider, behaalde iets meer dan 50% van de stemmen. Hij zal op 28 juli worden beëdigd als de president van Peru.

Nadat de jury haar oordeel had bekendgemaakt, hield Castillo een toespraak in de hoofdstad Lima. "We gaan samenwerken en dit land samenbrengen", zei Castillo, volgens nieuwszender RPP. "We gaan alles verwerpen dat tegen de democratie ingaat."

In een tweet zei de huidige president van Peru, Francisco Sagasti, dat hij de aankondiging verwelkomde. "Moge dit het begin zijn van een nieuwe fase van verzoening, consensus en eenheid", voegde hij eraan toe.

Castillo kwam vier jaar geleden op het nationale toneel toen hij duizenden leraren leidde in een succesvolle staking over loon. Tijdens zijn presidentiële campagne beloofde Castillo de lucratieve mijnbouw- en koolwaterstofsectoren in Peru te nationaliseren, en hij zei dat hij zou streven naar het creëren van een miljoen nieuwe banen in een jaar. Hij stelde ook voor om de doodstraf opnieuw in te voeren om de misdaad aan te pakken.

Castillo won de verkiezingen van vorige maand met een klein verschil van slechts 44.000 stemmen en versloeg daarmee Fujimori in haar derde poging om het presidentschap te verwerven. Hij heeft eerder de overwinning opgeëist, maar een reeks juridische uitdagingen door Fujimori vertraagde een officieel vonnis van verkiezingsfunctionarissen.

Fujimori had weinig bewijs geleverd voor haar beweringen over de verkiezing, en de partij Free Peru van Castillo heeft de beschuldigingen verworpen. Verkiezingswaarnemers, waaronder de Organisatie van Amerikaanse Staten, hebben ook gezegd er geen onregelmatigheden hebben gevonden.

Voorafgaand aan de aankondiging van maandagavond zei Fujimori dat ze het resultaat zou accepteren. "De waarheid zal hoe dan ook naar buiten komen", voegde ze eraan toe. "We gaan allemaal samenwerken om de legitimiteit in ons land te herstellen."
Fujimori is de dochter van voormalig president Alberto Fujimori, die in de gevangenis zit en een gevangenisstraf van 25 jaar uitzit voor misdaden zoals corruptie en mensenrechtenschendingen.

Keiko Fujimori die zelf wordt onderzocht wegens vermeende corruptie en witwassen, beweert dat de beschuldigingen politiek gemotiveerd zijn. Haar falen om president te worden betekent dat aanklagers nu kunnen doorgaan met de aanklachten tegen haar.
Advertenties