EK: Noord-Macedonië roemloos ten onder tegen Oranje
21 Jun 2021, 15:05
Nederland ontsnapt vroeg, nadat het doelpunt wegens buitenspel wordt afgekeurd. (Foto's: AFP)

In de Johan Cruijff ArenA ontving Nederland, Noord-Macedonië voor de laatste wedstrijd in groep C. Oranje leidt deze groep met twee overwinningen, terwijl Noord-Macedonië na twee verliezen nog steeds zonder punten zit. De arbiter van de dag was de Roemeen István Kovács. Naar verwachting zou Nederland het op zijn sloffen doen, terwijl Noord-Macedonië zou trachten zijn eer te redden. Na een 1-0 voorsprong bij de rust, won Nederland de ontmoeting met 3-0.

Hoewel Nederland reeds geplaatst is voor de achtste finale, kwam de meeste dreiging van Oranje, echter was de frontlinie in de eerste twintig minuten niet in vorm. In de 21e minuut was Noord-Macedonië dichtbij een doelpunt, maar de paal bracht redding voor doelman Maarten Stekelenburg die reeds verslagen was. Nederland leek wakker geschud en antwoordde meteen met een doelpunt van Memphis Depay, die hiervoor combineerde met Donyell Malen. Ondanks er nog veel meer mogelijkheden waren, werd er in deze speelperiode niet meer gescoord.

In de tweede helft schakelde Oranje een versnelling hoger en verdubbelde reeds in de zesde minuut de voorsprong: 0-2. Enkele uitbraken van Noord-Macedonië daargelaten, was alles wat de klok sloeg Nederland. Zeven minuten later tekende Georginio Wijnaldum voor zijn tweede doelpunt van de wedstrijd: 0-3. Halverwege deze helft nam Noord-Macedonië afscheid van routinier Goran Pandev, die het wat interlands betreft, voor gezien houdt. Nauwelijks in de wedstrijd, ramde Wout Weghorst de lat in de 66e minuut. In de 75e minuut liet Stefan Berghuis de kans liggen om verder uit te lopen. Nederland wint ook de laatste groepswedstrijd en gaat met de volle winst naar de achtste finale.