EK: Oekraïne moeizaam langs Noord-Macedonië
17 Jun 2021, 12:02
Het lukt Ezgyan Alioski na de rebound van zijn penaltyschop, toch te scoren. Hij heeft daarmee de aansluitingstreffer voor Noord-Macedonië binnen. (Foto's: Reuters)

In de Arena Națională te Boekarest maakten Oekraïne en Noord-Macedonië hun opwachting voor hun tweede wedstrijd in groep C. Aangezien beide landen hun eerste wedstrijd hadden verloren, gingen ze elk op zoek naar een overwinning die perspectief zou bieden op handhaving in het toernooi. De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Fernando Rapallini en werkt zonder publiek afgewerkt. Beide ploegen creëerden kansen in de eerste helft, maar aangezien het team van bondscoach Andriy Shevchenko doeltreffender was, ging Oekraïne met een 2-0 voorsprong de rust in en won de wedstrijd uiteindelijk met 2-1.

Zoals verwacht zochten beide landen vanaf het eerste fluitsignaal de aanval op, dus ontwikkelde zich een aantrekkelijke wedstrijd met kansen voor beide ploegen, waarbij Oekraïne de overhand had. In de 28e minuut had Andriy Yarmolenko tot dan de beste kans voor Oekraïne, maar hij vond doelman Stole Dimitrievski op zijn pad. Een minuut later was Yarmolenko wel succesvol toen hij een voorzet van dichtbij in het doel tikte:1-0. Een kleine vijf minuten later verdubbelde Roman Yaremchuk de stand toen hij de bal op aangeven van Oleksandr Zinchenko, knap langs doelman Dimitrievski schoot:2-0. Hierna waren er wederzijds nog wat halve kansen, maar werd er in deze speelperiode niet meer gescoord.

Noord-Macedonië ging na de rust meteen op zoek naar een beter resultaat. Reeds in de eerste minuut brak Aryan Ademi door, maar doelman Georgiy Bushchan voorkwam ternauwernood dat hij het net vond. Ruslan Malinovskiy van Oekraïne antwoordde meteen terug met een prachtige vrije trap, maar doelman Dimitrievski liet zich niet verrassen. In de 56e minuut forceerde routinier Goran Pandev een strafschop voor Noord-Macedonië. Ezgyan Alioski nam de penalty. Doelman Bushchan keerde diens inzet in eerste instantie, maar kon niet voorkomen dat hij de rebound alsnog erin schoot: 2-1. In de minuten die hierna volgden ging Noord-Macedonië op zoek naar de gelijkmaker en kreeg ook enkele mogelijkheden daartoe, maar de aanvallers waren niet doortastend genoeg.

Viktor Tsygankov verzuimde in de 74e minuut om de wedstrijd in het slot te gooien. Alleen tegenover doelman Dimitrievski, plaatste hij het leder achteloos naast. De Var verschafte Oekraïne met nog minder dan 10 minuten alsnog de gelegenheid daartoe door een penalty toe te kennen, maar Roeslan Malinovskiy faalde vanaf de 11m. In de resterende tijd legde Noord-Macedonië de Oekraïners het vuur na aan de schenen, maar het mocht niet baten. Oekraïne trekt moeizaam aan het langste eind: 2-1.