Peru herziet Covid-19-doden, driemaal zoveel
01 Jun 2021, 15:51
foto
Begraafplaats San Juan Bautista in Iquitos, Peru. (Foto: AP)


Na een herziening van de regering heeft Peru maandag zijn officiële Covid-19-dodental bijgesteld tot 180.764, bijna driemaal meer dan tot nog toe was aangegeven. Met de bijstelling heeft het land het hoogste sterftecijfer per hoofd van de bevolking, volgens gegevens van de Johns Hopkins University.

Peru was één van de zwaarst getroffen Latijns-Amerikaanse landen tijdens de Covid-19-pandemie, met ziekenhuizen die overvol zijn met patiënten en de vraag naar zuurstof groter is dan de beschikbaarheid. Deskundigen hadden lang gewaarschuwd dat het werkelijke dodental in de officiële statistieken te laag werd gesteld.

De regering zei dat het nu het aantal doden, dat op zondag 69.342 bedroeg, zal bijwerken, deels vanwege een gebrek aan testen waardoor het moeilijk was om te bevestigen of een persoon was overleden als gevolg van het virus of een andere oorzaak.

Volgens gegevens van Johns Hopkins had Hongarije het slechtste aantal Covid-19-sterfgevallen per hoofd van de bevolking met ongeveer 300 per 100.000 mensen. Met het bijgewerkte dodental staat Peru nu op meer dan 500 Covid-19-sterfgevallen per 100.000 mensen.

"We denken dat het onze plicht is om deze bijgewerkte informatie openbaar te maken", zei de Peruaanse premier, Violeta Bermudez, tijdens een persconferentie die het resultaat van de herziening aankondigde.

In Latijns-Amerika heeft Brazilië het hoogste totale dodental, met meer dan 450.000 doden als gevolg van de pandemie. Op basis van de bevolking is het dodental per hoofd van de bevolking in Peru volgens de gegevens nu echter meer dan verdubbeld dan dat van Brazilië.

De bijgewerkte cijfers van Peru zijn in overeenstemming met de zogenaamde excess-sterftecijfers, die onderzoekers in Peru en andere landen hebben gebruikt om mogelijke ondercijfers tijdens de pandemie te meten.

Bij het Exces-model wordt het totale aantal sterfgevallen in een bepaalde periode gemeten en  wordt deze vergeleken met dezelfde pre-pandemieperiode.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May