Medische noodhulp Defensie Nederland naar Suriname
01 Jun 2021, 09:48
foto
Een vrachtvliegtuig in Eindhoven wordt geladen met medische noodhulp voor Suriname. (Foto's: Defensie Nederland)


Er zijn twee militaire zuurstofcontainers vanuit Nederland op weg naar Suriname. Een vrachtvliegtuig met de lading is al vertrokken vanuit de vliegbasis Eindhoven, meldt het Nederlandse ministerie van Defensie. Met de twee containers kan medicinale zuurstof worden gemaakt. In het weekend dreigde een zuurstoftekort, maar dat is opgevangen door een container vanuit Frans-Guyana in te kopen.

Met de containers komt ook een team van vijf personen. De militairen, onder wie een apotheker en instructeurs, blijven twee weken in Paramaribo. Zij zullen het medisch personeel hier leren hoe ze de apparatuur de komende drie maanden kunnen gebruiken.

De hulp van de Nederlandse defensie maakt onderdeel uit van meer Nederlandse steun aan Suriname. Naast de zuurstofcontainers levert Nederland ook persoonlijke beschermingsmiddelen, civiele artsen en verpleegkundigen. Dit personeel richt zich in Paramaribo op de noodzorg voor coronapatiënten.

De Covid-19-situatie in het land niet meer onder controle en is code zwart voor ziekenhuizen ingegaan. Maandag werd een dagelijks record van 10 Covid-19-doden geregistreerd, terwijl het aantal besmettingen enorm hoog blijft met 190. Er geldt een total lockdown tot 18 juni, met ruimte voor essentiële inkopen op de maandag, woensdag en vrijdag van 8.00 uur tot 16.00 uur.


Advertenties

Saturday 26 November
Friday 25 November
Thursday 24 November