Presentatie woonproject en industriepark Ring Harbour City
De vertegenwoordigers van het projectmanagement, Terzol Vastgoed en Tabto Group, hebben voor journalisten een uitgebreide presentatie over Ring Harbour verzorgd. Het project is 115 hectares groot, en loopt van Ringweg Noord tot en met de Atlantische Oceaan. Daarvan is 35 hectare bestemd voor wonen en werken, 50 voor industrie, 20 voor infrastructuur en 10 (het mangrovebos aan de zee) blijft onaangeroerd. In de plannen is ook opgenomen dat Ring Harbour met zonne-energie in een deel van haar energiebehoefte gaat voorzien.

Joël Terzol, de bedenker en ontwerper van het project geeft een presentatie.
De rondleiding na de presentatie, persoonlijk verzorgd door Joël Terzol, de bedenker en ontwerper van het project, is ook uitgebreid geweest. “Het gebied was langer dan 20 jaar in de verkoop,” geeft hij aan. “Maar het was niet gewild. Want het ligt in een zwamp, het is een vuilstortplaats geweest, hier wordt ‘owru lande’ genoemd. De zee rukt op. Men vond dat we ook alleen maar oude ijskasten, kaaimannen en slangen zouden tegenkomen. Ze hebben allemaal gelijk gehad, we hebben alles gevonden wat ze voorspelden en erger. Maar waar men problemen zag, zag ik potentie. Er is potentie.”
Terzol doet zaken op een andere manier. Er wordt flink gebarterd met aannemers. Er wordt op een slimme manier gewerkt om zoveel mogelijk in korte tijd gedaan te krijgen. Voor Terzol schijnt er geen “het kan niet” te bestaan. Eerst is de grond schoongemaakt. Dan 2 meters opgehoogd. In de pannen zit er weer relatief schoon water. In de vorige eeuw zijn ze uitgemijnd voor schelpen. Daarna werd er vuil in gestort. De pannen zijn uitgegraven en schoongemaakt. De kwaliteit van het water wordt beter. Er is ten minste een pan die nu honderd procent in orde is en zoetwater bevat. Bij de andere is nog het proces van schoon worden duidelijk waar te nemen. Enkele van de pannen zijn bedoeld om overtollig water op te slaan.
In de omgeving wordt het water door de Boomskreek afgevoerd via sluizen naar de Surinamerivier. Ring Harbour heeft een eigen waterhuishouden ontwikkeld waarbij overtollig water van het project naar de zee wordt afgevoerd. Het project maakt geen gebruik van sluizen maar kleppen, die automatisch de afvoerkanalen afsluiten wanneer het vloed wordt. Bij eb gaan ze weer open. Terzol toont bij de grens met Charlesburg aan, dat overtollig water van andere projecten, ook via Ring Harbour afgevoerd kan worden naar zee. Een graafmachine breekt een dam af en vloeit het hoge water dat erachter stond, over in het afvoerkanaal van Ring Harbour.

Zo zal het project er uiteindelijk uitzien.
Terzol legt uit dat Ring Harbour ook gaat werken aan het behouden en vergroten van de mangrovebossen bij de kust. Door de waterhuishouding zal er brak water gemaakt worden om de vegetatie te voeden en uit te breiden, geeft hij aan. Dat is een van de redenen waarom de pannen gezond gemaakt moeten worden. Wanneer de meertjes allemaal weer gezond zijn zullen ze met elkaar verbonden worden, legt Terzol uit. Zij gaan een haven vormen waar pleziervaartuigen kunnen aanmeren en bevoorraden. Het meer zal via een kanaal van 5 km verbonden worden met de Atlantische oceaan.
De groep bevond zich op gegeven moment op de tweede ringweg, dichtbij het terrein van Gummels. Terwijl Terzol over de mogelijkheden uitlegt van een grotere haven, stijgt een helikopter op vanuit het terrein. “Die jongens vliegen nu naar de olievelden,” geeft hij aan. “Zij zitten al in die olie business.” Terzol deelt mee dat er ruimte is om de haven uit te breiden en het kanaal te verdiepen en te verbreden. “Want als ExxonMobil bijvoorbeeld besluit om nu in Suriname te bevoorraden moeten we ready zijn,” merkt Terzol op. “Die Amerikanen willen direct zaken doen als ze potentie zien. We moeten niet dan pas grond in orde maken of nog ontbossen.”
Op Ring Harbour gaan er behalve huizen ook etagegebouwen staan. Hoeveel het gaat kosten om een stuk grond of een appartement aan te schaffen, is nog niet duidelijk. Volgende maand gaat Ring Harbour bekendmaken hoe de onderneming de volgende fase ingaat. Dan zal aangegeven worden hoeveel het project zal kosten en kunnen vragen over geld beter beantwoord worden, wordt er aangegeven. In de tweede fase zal onder andere een emissie komen; voor investeringen zal er geld worden opgehaald bij de samenleving. De deuren staan ook open voor buitenlandse investeerders.
René Gompers
Vandaag
-
23:11
Politiebericht over 67-jarige vrouw omgekomen bij brand
-
21:15
Caricom boekt vooruitgang met regionale voedselzekerheid
-
19:13
Structurele steun voor leerstoornissen in onderwijs
-
17:10
Dalai Lama: 'Ik wil nog 40 jaar leven'
-
15:07
Vrouwen Magenta tonen kracht via vakopleiding
-
13:11
De eerste vrouwelijke president van Suriname
-
11:13
Petronas start morgen boorcampagne in Blok 52
-
09:15
Bejaardentehuis getroffen door brand: Vrouw komt om het leven
-
08:50
Newmont: Reductie personeel te Merian deel van kostenbeheersing
-
06:52
Personeel FVO eist cao-onderhandelingen: Leiding wijst op dienstweigering
-
04:54
Ook op deze zaterdag dienen zich onweersbuien aan
-
02:56
Oude handelsstad van 3.500 jaar oud ontdekt in Peru
-
00:58
169 bloeddonoren gehuldigd in Congreshal
-
00:01
Simons eerste vrouwelijke president; symboliek, verwachtingen en werkelijkheid
Gisteren
- EZ traint jonge ondernemers in duurzame landbouw
- Caricom viert 52 jaar samenwerking en veerkracht
- VS en Suriname herbevestigen gedeelde waarden van vrijheid en democratie
- Dode bij aanrijding Welgedacht B-weg
- Rusland zet op grote schaal chemische wapens in Oekraïne in
- Twee brandkasten buitgemaakt bij overval op woning
- Menselijke resten aangetroffen op goudnederzetting in Brokopondo
- OM eist 7 jaar cel voor voorbereiden landing drugsvliegtuig in Pusugrunu
- Het belang van het project Van 't Hogerhuysstraat
- Militair beschuldigd van overtreden Wet Verdovende Middelen
- Veel zon, maar ook onweersbuien in de middag
- Diplomatieke spanning tussen VS en Colombia escaleert
- Deken Fraenk vraagt autoriteiten om invulling Constitutioneel Hof
- Politiek pad nu geplaveid; de economische weg ligt vol valkuilen
Eergisteren
- Militairen beschuldigd van diefstal na tekort aan proviand tijdens detachement
- ExxonMobil draagt deel van Stabroek-blok over aan Guyanese overheid
- Deken: Rechtspraak is geen wedstrijd tussen partijen
- Suriname debuteert op OIC Youth Capital 2025 in Marrakech
- Het is tijd voor echte democratische hervorming in Suriname
- Kandidaatstelling president en vp gesloten; inauguratie op 16 juli
- Openbaar Ministerie weer voltallig met tweede AG
- Decentralisatie optie tot duurzame inkomstenverhoging binnenlandbewoners
- Hof speelt in op roep om hogere rechterlijke toetsing
- Vandaag volop zon
- Overvallers binden slachtoffers vast en plunderen woning
- HvJ versterkt met rechter en AG
- Column: Contouren zichtbaar
- VHP neemt plaats in de oppositiebanken