Ruim 100 huisartsen monitoren Covid-positieven thuis
03 May 2021, 00:00
foto


Ruim honderd huisartsen hebben zich opgegeven om Covid-patiënten die thuis in isolatie zijn, te helpen monitoren. Van de 323 geïnfecteerden wordt een deel thuis geïsoleerd. Mukesh Simbhoedatpanday, voorzitter van de Vereniging van Medici in Suriname zei zondag op een virtuele persconferentie van het ministerie van Volksgezondheid dat de zorg onder grote druk is komen te staan. Er is ondersteuning gevraagd door het ministerie en hierop is ingespeeld.

Niet iedereen die positief is getest hoeft te worden opgenomen in het ziekenhuis. Ook een groep patiënten die wordt ontslagen uit het ziekenhuis, heeft nog enkele dagen monitoring nodig. Door de hulp van huisartsen, zal er wat verlichting komen. De capaciteit in de ziekenhuizen en op de Intensive Care Units is bereikt. Simbhoedatpanday merkt op dat er nog veel mensen zich aanmelden op de poli's zonder een mond- en neuskap. Ook moeten mensen met griepverschijnselen telefonisch contact maken met de arts en niet naar de poli komen, benadrukt hij.

Internist-infectioloog Lycke Woittiez legde uit dat er criteria zijn op grond waarvan besloten wordt dat iemand thuis in isolatie gaat. Bij de swab worden de vitale functies, zoals hartslag, bloeddruk, zuurstofgehalte in het bloed  en ademfrequentie, ook gecontroleerd. Zo is er een beeld van de conditie van de persoon. Indien zo iemand milde verschijnselen heeft, kan de persoon onder strenge voorschriften thuis in isolatie gaan. De arts die de persoon monitort, is 24 uur per dag telefonisch bereikbaar. Er kan ook gebeld worden naar het BOG-nummer 178. Ook andere mensen thuis moeten alert blijven op de verslechtering van de situatie, stelt Woittiez.

Er is voor gekozen om mensen thuis te isoleren, omdat de tent van Regionaal Ziekenhuis Wanica niet elke geïnfecteerde kan opvangen. Er is ook niet voldoende personeel om andere plekken in te richten als isolatieruimte. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid voerde aan dat thuisisolatie niet zonder risico verloopt. Anderen kunnen besmet worden als mensen de instructies negeren. Daarom doet de bewindsman een dringend beroep op personen die thuis in isolatie zijn om zich strak te houden aan de voorschriften. Dit is nodig om te voorkomen dat meer mensen besmet raken.
Advertenties

Saturday 26 November
Friday 25 November
Thursday 24 November