India blijft dagelijkse Covid-19-records noteren
18 Apr, 12:46
foto
Politieagenten met gezichtsmaskers op, vragen mensen om te zitten terwijl ze wachten om het treinstation Lokmanya Tilak Terminus in Mumbai binnen te gaan. (Foto: Reuters)


India heeft weer een nieuw record van dagelijkse gevallen van infecties met het coronavirus gemeld. Ziekenhuizen in de hoofdstad New Delhi en andere delen van het land zijn overspoeld met patiënten en experts waarschuwen dat het gezondheidszorgsysteem op instorten staat.

Het ministerie van Volksgezondheid onthulde zondag dat in de afgelopen 24 uur 261.500 gevallen werden geregistreerd , de vierde opeenvolgende dag waarop het land meer dan 200.000 dagelijkse gevallen heeft gemeld. Het cijfer duwde het totale aantal gevallen boven de 14,7 miljoen, de tweede alleen voor de Verenigde Staten in termen van het aantal coronavirusinfecties.

Er vielen ook 1.500 doden, waardoor het aantal dodelijke slachtoffers in het Zuid-Aziatische land op 177.150 kwam, vierde op de wereldlijst na de VS, Brazilië en Mexico.

New Delhi registreerde 24.000 gevallen van infecties op een dag en kampt met een acuut tekort aan ziekenhuisbedden. Als één van de zwaarst getroffen steden in India heeft het een weekendklok ingesteld.

In de afgelopen weken is de kritiek toegenomen over hoe de regering van premier Narendra Modi omging met de gezondheidscrisis, aangezien religieuze festivals en verkiezingsbijeenkomsten doorgaan ondanks berichten over tekorten aan ziekenhuisbedden, zuurstofflessen en vaccinatiedoses.

Medicamenten tekorten
Sommige lokale overheden hebben hun bezorgdheid geuit over tekorten en hamsteren van antivirale Remdesivir. Nawab Malik, een minister in de westelijke deelstaat Maharashtra, beschuldigde de federale regering van Modi ervan de levering van Remdesivir aan de deelstaat te beperken. Een minister in het kabinet van Modi, Mansukh Mandaviya, ontkende de aantijging en zei dat er voor voldoende bevoorrading werd gezorgd.

Nadat honderdduizenden asceten en religieuze hindoes zich enkele dagen hadden verzameld langs de oevers van de Ganges voor Kumbh Mela - een religieus festival dat in de noordelijke stad Haridwar werd gehouden, riep Modi zaterdag op tot terughoudendheid en zei op Twitter dat het festival nu "symbolisch" zou moeten plaatsvinden.

Vrome hindoes geloven dat baden in de heilige Ganges de zonden van mensen wegmaakt en baden in de Ganges  tijdens de Kumbh Mela brengt redding uit de cyclus van leven en dood.

Deskundigen hebben gewaarschuwd voor de verspreiding van meer besmettelijke varianten van de ziekte, vooral tijdens grootschalige bijeenkomsten voor religieuze festivals en politieke bijeenkomsten. Modi zou zaterdag twee bijeenkomsten houden in de oostelijke deelstaat West-Bengalen, waar de regionale verkiezingen aan de gang zijn.
Advertenties