Geoloog St. Vincent: La Soufriére wordt groter
15 Apr, 01:43
foto
Dinsdagavond was er weer een explosie van de vulkaan La Soufriére op St. Vincent.


De activiteit op La Soufriere zal doorgaan met periodieke explosies, zegt geoloog Richard Robertson. Hij zei woensdag op NBC Radio dat de kloof tussen uitbarstingen groter zou worden, en dat het denkbaar is dat de explosies op een gegeven moment zouden stoppen en een periode van rust zal beginnen.

"Nu denken we dat het nog niet voorbij is, en hoewel de rustige periode lang duurt, denk ik niet dat we ervan overtuigd zouden zijn dat het voorbij is. Het is mogelijk dat er op een gegeven moment nieuwe explosies kunnen optreden" .

Woensdag zei de UWI SRC dat kleine aardbevingen van lange duur geleidelijk in aantal toenamen na de explosieve activiteit om 6.30 uur lokale tijd op 13 april. Deze gingen door totdat op 13 april om 20.30 uur een nieuwe explosieve actie begon.

Het Seismic Research Center (SRC) zegt dat de explosies die plaatsvonden gedurende 40 minuten pulserend waren en pyroclastische dichtheidsstromen (PDC's) veroorzaakten, die door valleien lijken te zijn gegaan die afwateren naar de Rabacca-rivier, langs de oostkust van het eiland.

Robertson merkte op dat La Soufriére in deze voortdurende uitbarsting opmerkelijk heeft gewerkt. "Hoe het zich heeft opgebouwd, zijn uitbarsting regelt en het heeft zoveel waarschuwingen gegeven dat het ongebruikelijk is. Ten eerste had je de koepelbouwperiode of de uitbundige uitbarstingen, en daarna had het deze activiteit van explosies met as die alles vernielden, gevolgd door al deze pyroclastische stromen".

Robertson stelde dat de pyroclastische stromen niet naar het westen gingen, waar de meeste gemeenschappen zijn; het ging naar het oosten, waar voornamelijk landbouw plaatsvindt, dus nu bezet het langzaam het terrein in het oosten.

"De vulkaan vertraagt, plaatst materialen over zichzelf en wordt groter, en dat is wat vulkanen doen, en daarom vertelt het ons dat als je in die gebieden ten noorden van Rabacca bent, je nu zou weten dat hij jouw kant op wil komen".

Het is slechts een kwestie van tijd voordat het de gemeenschappen verder naar het noorden begint te beïnvloeden, zei Robertson. Hij zei dat de kustwacht het moeilijk zal krijgen om terug naar het noorden te gaan nu er pyroclastische stromen zijn; ze zouden slechts een tijdsbestek hebben om te opereren.

De kustwacht verwijderde dinsdag twaalf personen uit de noordelijke gemeenschap van Owia in de rode zone.

Het onderzoekscentrum zei dat explosies en de daarmee gepaard gaande asval van vergelijkbare of grotere omvang waarschijnlijk de komende dagen zullen blijven plaatsvinden met gevolgen voor St. Vincent en naburige eilanden zoals Barbados, Grenada en Saint Lucia.

De noodoperaties zijn nog aan de gang en 3.880 mensen zijn geëvacueerd en bevinden zich nu in 87 openbare schuilplaatsen. Ook worden 2.000 ontheemden opgevangen in privé-accommodaties.
Advertenties