Column: Lockdown
Dat dit nog niet volledig is doorgedrongen tot onze regeerders bleek de afgelopen week wel. Terwijl de minister van Volksgezondheid op zijn reguliere covid-19-meeting verscherpte maatregelen aangekondigd had, verscheen hij vrijdag met het bericht dat binnen 12 uren Suriname in een totale weekend-lockdown gaat. Dat dit laatste besluit direct daarna ingetrokken werd was voorspelbaar. Maar zo bestuur je toch niet! Regeren is vooruitzien. Een regering met een beetje empathie voor de burgers neemt na lang wikken en wegen een besluit. Deze plotselinge vrijheidsbeneming – sommigen ervaren het misschien terecht als vrijheidsberoving – moet het gevolg zijn van rijpberaad. Indien dat niet plaatsvindt dan toont degene die zo een beslissing neemt - net als notoire laatkomers – geen respect voor z’n medemens. Maar daarnaast zal elke regering bij het nemen van zulke besluiten de materiële en immateriële schade - die wordt aangericht - in beschouwing moeten nemen.
In plaats daarvan werden feestvierders – achteraf - als de vermeende veroorzakers van een eventuele 3e covid-19 golf in beeld gebracht. Van verantwoordelijke regeerders mag proactief denken en handelen worden verwacht. Als ontwikkelingen - waarvan vooraf voorspeld is wat de negatieve gevolgen daarvan mogelijk zouden kunnen zijn – op hun beloop gelaten worden, dan is de regering verwijtbaar.
Phagwa vindt namelijk steeds meer ingang bij grote delen van het volk. Als gevolg daarvan weet men dat mensen jaar na jaar zich in drommen begeven naar de Waterkant, Palmentuin en wijde omgeving. Wanneer je daaraan koppelt het feit dat deze mensen al ruim een jaar in semi gevangenschap leven, want zo ervaren zij dat, dan zijn deze mensen niet verwijtbaar.
In de rij van te nemen maatregelen moet een lockdown als het uiterste middel gezien worden. De maatregelen moeten ook bekeken worden tegen de achtergrond van de oproep aan de bevolking, met name de jongeren om te ondernemen; om ondernemer te worden. In het STVS-journaal zag ik een tijd geleden hoeveel van deze ondernemende jongeren het slachtoffer geworden zijn van de huidige situatie. Maar we weten ook dat de overheid niet uitblinkt in het geven van nodige financiële compensatie aan deze jonge ondernemers. De regering moet ervoor waken dat door zigzagbeleid deze jongeren niet afstompen en zij de ondernemersgeest – die zij nog steeds hebben - ver achter zich laten. Overigens verdient het ook geen schoonheidsprijs zoals gerenommeerde Surinaamse ondernemers door de regering in de kou worden gelaten. Vaak krijgen ze niet eens antwoord op hun brieven.
Leiderschap uit zich daarin dat maatregelen die getroffen worden effectief zijn. Het medicijn mag echter niet erger zijn dan de kwaal.
Vandaag
Gisteren
- President in dialoog met burgers en strategische beroepsgroepen
- Ode aan de zorg: AZP eert verpleegkundigen en verzorgenden
- Politie houdt 18 verdachten aan tijdens operatie Delta Force
- De melting pot waarin alles hetzelfde smaakt
- Aanhouding na verdachte verstrekking oproepingskaarten
- Ravaksur Plus ziet voorlopig af van acties
- Training ordedienstleden KPS in afrondende fase
- Schoolbroodpakket wordt uitgebreid van 117 naar 180 scholen
- Paus Leo XIV roept op tot 'geen oorlog meer'
- Suriname: Wat er al staat, breek het niet af!
- Regen, zon en onweer op deze maandag
- Taxiën door de politiek: SRD 1000, leuke bonus... geen stemgarantie
- SATCA trekt zich terug voor intern beraad
- President roept Ramsaran op voor spoedoverleg: PL ziet politieke draai
Eergisteren
- Column: Borrelpraat no. 871
- Mama, waarom zijn de prijzen in de winkel zo hoog?
- Bronto Somohardjo: Alles wat ik ben, heb ik geleerd van vrouwen
- Scholieren laten zich horen tijdens Mi Tori Filmfestival
- Juiste kaart Suriname
- Schietpartij in Koffiekamp: Gouddelver gewond, dader voortvluchtig
- Gerenoveerde RGD-polikliniek Tijgerkreek officieel opgeleverd
- Respect voor alle moeders
- President brengt ode aan moeders
- Gewapende overval in woning aan de Mawakaboweg
- India en Pakistan houden zich aan wapenstilstand
- Criminelen slaan toe in woning ondernemer: grote geldbedragen buitgemaakt
- SEOB over kansen, uitdagingen en beleidskeuzen
- Wat moet er veranderen?
- Regen en onweer op Moederdag
- Taxiën door de politiek: Landbouwers zetten door in moeilijke tijden
- Afscheid van 'Oom Jules': een man van visie, moed en verbinding
- Sewcharan: Kiezers hebben kans om corruptie aan te pakken