Column: Neuzen coalitie in één richting moeilijke opgave
23 Mar 2021, 00:59
foto


Vroeger als sommige leden moeilijk deden, riep de paarse leider DNA-leden en andere kopstukken naar het Kabinet van de President. Nu zijn er zoveel leiders in de coalitie, dus eenduidigheid is moeilijk te bereiken. Maandagavond was er een coalitiebijeenkomst, met regering, DNA-leden, adviseurs en zelfs leden van de Staatsraad. Het is nodig om de neuzen in dezelfde richting te krijgen. Of dat zal lukken met een regering waar vooral de VHP/ABOP hun stempel drukken, valt te betwijfelen. NPS en PL hebben in veel zaken nauwelijks iets in te brengen. Hun leiders zijn wel officieel Staatsadviseurs, dus de tweede lijn moet wel rustig blijven. 

Edward Belfort (ABOP) is één van de mensen die zware oppositie voert tegen de VHP, waarbij zijn grootste doelwit is de president. Bij elke gelegenheid probeert hij - net als toen bij president Bouterse - opvolger Chan neer te halen. De situatie liep zodanig uit de hand dat Belfort en Mahinder Jogi tegenover elkaar kwamen te staan. Belfort was bereid om in het openbaar in debat te gaan met Jogi, maar het gevecht is niet doorgegaan, omdat de VHP'er er geen heil in zag. Regelmatig is er ook irritatie omdat Patricia Etnel (NPS) vaak ongezouten haar mening uit.

Op de coalitie-meeting ontbrak in elk geval één van de hoofdrolspelers, Belfort. Misschien is het psychologisch gezien niet zo handig geweest om hem aan de kant van de oppositie te plaatsen, want dan stelt hij zich ook op die manier op. Er is uiteraard niks tegen gezonde kritiek, maar Belfort is ronduit beledigend naar de president toe. Dit zou ABOP-leider Ronnie Brunswijk in geen geval pikken van een coalitielid. Hij vond het al erg genoeg dat minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid gedurfd heeft om in het openbaar kritiek te leveren op zijn verjaardagsfeest! Of Brunswijk in staat zal zijn om het varkentje in zijn eigen partij te wassen, is nog zeer de vraag, want Belfort gaat allang zijn eigen weg op. 

Het Herstelplan, de 2 wetten die later op de dag behandeld worden in De Nationale Assemblee, de stand van zaken rond het IMF, de financiële situatie en de knelpunten. Alles is meegenomen in de meeting. De notenkraker kan nog niet worden opgeborgen. IMF moet het Herstelplan ook goedvinden. De begroting 2021 moet worden aangepast en goedgekeurd door DNA. Monetaire Financiering moet worden uitgebannen en de wisselkoers moet worden losgelaten. Om de wisselkoers in het gareel te krijgen, wil de regering een kwartaal de tijd. Hoewel IMF dit niet ziet zitten, kan de regering haar gang gaan, want het duurt nog even voor de top van IMF groen licht geeft voor sluiten van de overeenkomst.

Terwijl met het IMF de zaak nog niet beklonken is, lijkt het alsof de zon begint te schijnen vanuit Denemarken. Het zal de Staat niks kosten om een 'hydrogen powerplant' op te zetten in Commewijne. Er zal US$ 1.2 miljard geïnvesteerd worden. Blijkt dat het bedrijf zelfs eigenaar is van plantage Breedevoort in Commewijne. Het klinkt allemaal als een sprookje; de regering lijkt jackpot te hebben getrokken. Maar er moet ook onderzoek komen naar waarom een van de toppers van het bedrijf dat hier wil investeren, is ontslagen als interim-chef door de Danske Bank in 2019. Of gaat het om een andere persoon. Er zijn meer vragen dan antwoorden over deze investering. 

Suriname krijgt een gouden kans om een vrouw als secretaris-generaal van de Caricom gekozen te krijgen. Op 8 maart is een buitengewone openbare vergadering gehouden waar alle fracties én de regering tranen hebben vergoten over het feit dat er nog lang niet genoeg vrouwen in leidinggevende functies te zien zijn, terwijl ze kwalificeren ervoor. Over de kwaliteiten van waarnemend secretaris-generaal Manorma Soeknandan valt geen seconde te twijfelen. Zelfs landen in de regio moedigen haar aan om te gaan voor de job. Alleen moet ze nog worden voorgedragen door de regering, waarna de steunbetuigingen officieel binnen kunnen komen. Het kan niet anders dan dat de regering de volle steun geeft aan ambassadeur Soeknandan, opdat Suriname kan schitteren in de regio en eindelijk geen buitenbeentje zal zijn binnen Caricom. Hopelijk zullen de mannen in de topleiding van het land het niet verpesten om een kundige vrouw in de Caribische top te krijgen.

Nita Ramcharan
Advertenties