Column: Vicepresident, niet te laat voor 'sorry'
16 Mar, 00:59
foto
De 60-jarige vp snijdt een van de taarten.


De belletjes bij minister Amar Ramadhin hadden al moeten rinkelen toen vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk liet doorschemeren dat hij een 'zitje' wilde houden met zijn naasten, onder wie zijn kinderen. De minister had niet verwacht dat het om een feest ging met alles erop en eraan, terwijl alle voorbereidingen van het feest te volgen waren op social media. De minister zegt in de maatregelen die hij bekendmaakt dat samenscholingen van groepen groter dan tien personen verboden zijn. De kinderen van Brunswijk vormen een veel en veel grotere groep dan het toegestane maximum aantal.

Maatregel 2
Geen samenscholing van groepen groter dan tien (10) personen. Dit geldt niet voor werk en sectoren of activiteiten, waarvoor er een protocol is. Het is verboden feesten, met inbegrip van huisfeesten, te houden. Hiervoor zal er nog steeds geen dispensatie worden verleend. Deze zijn potentiële mass spreading events (hiervoor mag onder geen beding toestemming/ontheffing gegeven worden door de autoriteiten!). Illegale feesten zullen aanzienlijk beboet worden.

Deze zinnen uit de bekendmaking van de regering zijn een lachertje geworden. Eerder bezondigde de president zich aan de regels en de tweede man in de regering heeft het helemaal te bont gemaakt. Net als justitieminister Kenneth Amoksi praat de vp de vertrapping van de maatregel goed. Er waren volgens hen niet meer dan 70 mensen tegelijk aanwezig op het feestje. Maar dat is dan 700% meer dan is toegestaan! De politie heeft niet opgetreden en heeft zelfs assistentie verleend. Mensen in de regering menen speciale privileges te hebben en onder en boven de wet te leven. Deze arrogantie zal hoe dan ook afgestraft worden. Er zijn genoeg voorbeelden in de recente Surinaamse geschiedenis.

Het moet minister Ramadhin wel worden meegegeven dat hij zich in elk geval publiekelijk tegen het feest van Brunswijk heeft uitgesproken en dat het zijn goedkeuring niet draagt. Maar daarmee is de kous niet af. Dit onacceptabele gedrag van de vp heeft consequenties. Met welk gezag kan de regering nog optreden tegen mensen die feesten houden? Waarom is er niet opgetreden bij de vp en wel pitbull spelen bij het gewone volk? Wel boetes uitdelen en muziekinstrumenten in beslag nemen? Voor de 'zoete vrede' in de coalitie en 'behoud van de macht' houden de VHP en ABOP elkaar de hand boven het hoofd. Weet wel dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken.

In plaats van zich arrogant opstellen, dient de vp zijn verontschuldiging aan te bieden aan het volk. Dat heeft hij nog steeds niet gedaan. Deze kwestie gaat niet vanzelf overwaaien door vrolijk verder te gaan. Zoveel mensen zouden hun verjaardag willen vieren, maar doen dat niet omdat ze behalve het verbod vanuit de regering, hun verantwoordelijkheid nemen om verdere verspreiding van het dodelijke virus te voorkomen. Regeringstoppers vragen door hun gedrag om burgerlijke ongehoorzaamheid, want ze nemen een loopje met het volk. VP het is niet te laat om alsnog welgemeende verontschuldigingen aan te bieden aan het volk. Niet zomaar een sorry, maar duidelijk het boetekleed aantrekken. Kunt u dat?

Nita Ramcharan
Advertenties