Bonden Edam gaan CLO-voorzitter Hooghart vaarwel zeggen
15 Mar 2021, 00:00
foto
Vakbondsleider Imro Edam.


Vakbondsleider Imro Edam heeft Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), reeds meegedeeld dat hij de organisatie vaarwel gaat zeggen. Edam besloot met zijn bonden uit de gezondheidssector de CLO te ondersteunen, nadat er een splitsing in de vakcentrale ontstond. Hij trad toe tot het bestuur. De vakbondsleider zegt in gesprek met Starnieuws dat Hooghart geen teamspeler is en zijn stempel wil doordrukken. "Ik heb met mijn bonden, waaronder 's Lands Hospitaal, zuurstof gegeven aan Hooghart, maar de belangen van de landsdienaren worden niet behartigd", stelt Edam.

De vakbondsleider onthult dat binnenkort een platform komt van actieve vakbondsleiders die daadwerkelijk opkomen voor de belangen van de werkers. Hij noemt onder andere Hugo Blanker van de Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren (COL), Michael Sallons van de bonden bij Openbare Werken en David Bakker van de bond bij de Milieu-Inspectie. Het bestuur van de vakbond 's Lands Hospitaal heeft al een besluit genomen om uit de CLO te stappen. Bij de leden is dit besluit ook afgetast, maar er moet nog een formele algemene ledenvergadering worden gehouden. Edam heeft ook de bonden van Dermatologische Dienst, Mawina Ziekenhuis en Fatima Oord onder zich.

In een gesprek met Hooghart heeft Edam al meegedeeld dat hij niet langer de steun geniet. Edam heeft zich ook vanaf het begin verzet tegen de gang van de regering naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat Hooghart nu ineens zegt dat hij de leiding van de CLO wil overdragen aan Blanker en faliekant tegen het IMF is, heeft volgens Edam te maken met het gesprek dat hij met hem had. Hij wijst erop dat toen Hooghart NDP-Assembleelid was in 2016 hij zei dat er geen andere keus was dan naar het IMF gaan. Nu praat hij een andere taal. Edam stelt dat hij daarom niet kiest voor de politiek maar de vakbondsbelangen voorop stelt. "Je moet altijd consequent zijn, want nu kan de eerdere opvatting tegen hem gebruikt worden", benadrukt Edam. "Als vakbondsleider moet je niet afhankelijk zijn van de politiek".

De interne splitsing maakt dat de CLO nauwelijks stootkracht heeft. Daarnaast is Hooghart volgens Edam blijven steken bij dat koloniaal ding. Hij meent dat er een managementcrisis is in de vakcentrale. Deze situatie is funest voor de ambtenaren. Ook het onderzoek naar Hooghart over het woningbouwproject werkt nadelig voor de ambtenaren. De werkers zijn verarmd door twee devaluaties van de SRD achter elkaar. Het is belangrijk dat de vakbeweging haar stem laat horen, benadrukt Edam. De lotsverbetering van de ambtenaren is een prioriteit. De minister van Openbare Werken kan volgens Edam zijn borst natmaken. Andere vakbonden zijn solidair met de bond van Sallons en zullen ondersteuning geven. Deze week zal meer bekend worden over het platform dat opgericht wordt, want er is werk aan de winkel.

CLO-voorzitter Hooghart om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat hij niet op de hoogte ervan is dat Edam de vakcentrale de rug wil toekeren. De vakbondsleider merkt op dat hij heeft aangegeven met de regering bezig te zijn en nu nog niet de straat op te willen. Als Edam apart wil gaan, dan moet hij dat maar doen, vindt Hooghart.

Raoul Lith
Advertenties