Hooghart: Geen andere keus dan IMF
22 Apr 2016, 03:36
foto
CLO-voorzitter Ronald Hooghart. (Foto: René Gompers)


Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), is voorstander van geld lenen bij het IMF. Hooghart, wiens toespraak voor een groot deel bestond over het ‘slechte Westen en de witte man uit Europa’ ziet, gezien de omstandigheden, geen andere keus dan bij het ‘kapitalistisch instrument’ geld te lenen.

De CLO heeft donderdag haar 45-jarig bestaan gevierd. De vakbondsleiders Wilgo Valies (BvL), Marcelino Nerkust (FOLS) en Robby Berenstein (C-47) hebben het evenals de ‘witte man uit Europa’ moeten ontgelden tijdens de toespraak van Hooghart. Hun ‘zwakte’ en de ‘politiek die uit het Westen wordt beïnvloed’, zijn mede oorzaak van de benarde positie waarin de arbeidsklasse in terechtgekomen is, stelt Hooghart. Fiso is een van de slechtste resultaten. Dit legt een zeer grote druk op de overheidsuitgaven, geeft Hooghart aan. Volgens de vakbondsleider zijn de uitgaven van SRD 300 miljoen vóór Fiso gegroeid naar SRD 1.6 miljard met Fiso. Leiders en kapitalisten gunnen het volk niet waar ze recht op hebben en nemen daarmee het gedrag van verdeel en heers van de kolonisten over want “yu no mag zelfstandig” betoogt Hooghart.

“Da boskupu doro tak’ un’ no mag go na IMF. Ma’ yere noh, if yu di in coma, wiens ye kos EHBO, wi ala mala na drape we long go,” redeneert Hooghart. Hij geeft aan dat het IMF enkele jaren geleden al had voorgesteld om het aantal ambtenaren drastisch terug te brengen. “Misschien hadden ze het niet zo bedoeld, maar we hadden inderdaad wel veel ambtenaren toen. Nu hebben we nog teveel ma’ no wan man e puru,” zegt hij resoluut. “Mi no lob’ den man want den man na wan kapitalistisch instrument. Ma’ if yu na habi nyanan da na drape i’m’ go tek’ a nyan. En als het ons kan helpen om uit de problemen te komen, san y’e regeri tak a nu mu psa?”

De verjaardag van CLO is een dag eerder gevierd. Er is rekening gehouden met de manifestatie op het Onafhankelijkheidsplein. De NDP zal volk op de been brengen ter ondersteuning van partijvoorzitter en president Desi Bouterse, wanneer hij het plan om uit de crisis te komen gaat presenteren. Het plan zal ook duidelijk maken op welke manieren aan de eisen van het IMF wordt voldaan om ruim US$ 500 miljoen te lenen. Hooghart hoopt dat de leden van de bond ook aanwezig zullen zijn op het ‘plein’: “Mi no sab’ fu unu ma mi o’ drape en mi hoop tak’ un’ waka na mi baka!”

René Gompers
Advertenties

Sunday 19 September
Saturday 18 September
Friday 17 September