SLM maakt doorstart met US$ 102 miljoen schuld
10 Mar 2021, 00:00
foto
Minister Albert Jubithana van TCT, geflankeerd door president-commissaris Rajen Pahladsingh (links) en directielid van de SLM, John Sandie. Op de achtergrond Steven Gonesh, vicepresident Operations. (Foto: René Gompers)


De regering heeft besloten om een doorstart te maken met de SLM. De Nederlander Paul de Haan is aangesteld als interim CEO om de ‘national carrier’ van ondergang te redden. Althans, zijn belangrijkste  opdrachten zijn om SLM uit een schuld van US$ 102 miljoen te halen, het bedrijf efficiënter te maken en nieuwe locaties in de wereld te vinden waar naar toe gevlogen kan worden. Hij is vrijdag begonnen met het werk.

Minister Albert Jubithana van Transport Communicatie en Toerisme, en enkele leidinggevenden van SLM, hebben op een persconferentie dinsdagavond uitgelegd wat de stand van zaken is bij het luchtvaartbedrijf. President-commissaris Rajen Pahladsingh deelt mee dat “als SLM een particulier bedrijf was met zo een grote schuldenlast, het de deuren zou sluiten.” Maar het bedrijf is van grote betekenis voor het land, de economie, de handel, het toerisme.  Er zijn ruim 500 mensen in dienst en meer dan 300 in het pensioenfonds. Sluiten zou desastreus voor de mensen zijn. Ook moet het bedrijf de mogelijkheden die komen met de strategische ligging van het land, niet uit handen geven. Suriname is ook een van de weinige Caribische landen met eigen internationaal luchtvaartbedrijf.

De regering heeft dus besloten om een doorstart te maken en is er naar expertise gezocht, deelt Jubithana mee. Er zijn Surinaamse kandidaten geweest maar die voldeden niet aan het profiel. Met de diaspora is uitgekeken naar buitenlandse expertise. Er zijn ten minste twee buitenlandse kandidaten in beeld gebracht. Er is gekozen voor Paul de Haan omdat hij het dichtst bij de profielschets komt. Er is een contract van drie jaren met De Haan gesloten. Pahladsingh garandeert dat het niet om een wurgcontract gaat. “Als hij de doelstellingen niet haalt die overeengekomen zijn, kunnen wij hem loslaten,” verzekert hij.

Pahladsingh geeft aan dat de schuld waarschijnlijk hoger ligt dan US$ 102 miljoen omdat door de Covid-pandemie er heel veel minder gevlogen is. De luchtvaartsector in verschillende landen is zwaar getroffen door de wereldwijde uitbraak van het virus. Maar SLM stond daarvoor al flink in het rood. Het bedrijf beschikt op dit moment over een enkele vliegtuig om vluchten uit te voeren. Een andere krijgt een servicebeurt. En een Boeing 777 is teruggegeven aan de fabrikant. De teruggave valt samen met de afloop van het contract van 18 maanden, deelt Steven Gonesh, vicepresident van Operations mee. Hij geeft aan dat het de SLM teveel zou kosten om technische problemen die zich nu voordoen te verhelpen.

Jubithana roept op om bepaalde sentimenten los te laten. Hij stelt dat de samenleving moet blijven geloven in de SLM. “We hebben ervoor gekozen om uit het dal te komen,” benadrukt hij. “We vragen iedereen, en zeker ook degenen die roepen dat we het bedrijf moeten redden én degenen die hun bedenkingen hebben, om het samen te doen. We hebben ondersteuning nodig. Daarom hebben we expertise binnengehaald.” Het bedrijf moet solvabel gemaakt worden, geeft Jubithana aan. “Het runnen van een parastataal bedrijf, in dit geval de SLM, moeten we overlaten aan experts. De tijd heeft ons genoeg geleerd.”  De Haan gaat de komende week “de plannen om SLM gezond te maken” voorhouden, kondigt Jubithana aan. De nieuwe directeur was niet aanwezig op de persconferentie.

René Gompers
Advertenties

Tuesday 03 October
Monday 02 October
Sunday 01 October