Column: Politieke Borrelpraat 650
14 Feb, 22:44
foto


“Zo beste broeders van de fles, op welk ruzieding hebben we ons deze week vastgebeten?”
“Zoals we ons vorige week vastbeten op dat geruzie tussen Cevihas en die grootverwerker van vis die elders mocht aanmeren.”
“Oh, ja, bijna vergeten. Die diepzeevisdirecteur is ook in de pers geschoten…”
“In de pen geklommen…”
“Ach, what ever, en hij heeft ook rake dingen teruggezegd over dat trage incheck-gedoe bij Cevihas en andere obstakels.”
“Daarom moet je de dingen van beide kanten horen.”
“In dezen een kapitalist tegenover een socialist, terwijl wij als fragiele economie beiden hard nodig hebben.”
“Goed, dus ik vroeg waar we ons deze week op hebben vastgebeten.”
“Eerst op dat onsmakelijk gedoe rond het wel of niet terugkeren van onze Akim-met-sem-Boto naar ons HvHP oftewel ons Huis vol Holle Praatjes.”
“Meester, wat ik niet begrijp is: wat is het probleem als die Akim-boot-man niet terugkomt in DNA? Er komt toch, als Wilsientje tenminste wil en bewilligt, een andere paarse partijgenoot in z’n plaats?”
“Klopt. En als Akim nou zo een fervente schreeuwer was zoals die Yogi-man of die vrouwe Etnelly of onze Pa-me-saar’ie, zou ik zeggen: Sergio, come back in ons paarse ‘A-sem-lee-team.”
“Inderdaad, met alle respect voor zijn kundigheden, maar in die maanden dat Akim in DNA zitting had, heb ik nauwelijks een boe of een bah van hem gehoord.”
“Misschien dacht hij meer aan het tot ontwikkeling brengen van z’n concessie in Brokopondo samen met een buitenlandse investeerder.”
“Dat zou kunnen, want in bedrijfsontwikkeling is hij steengoed, dat heeft hij bewezen met Grassalco.”
“En zie hoe dat bedrijf nadat hij daar directeur-af was in nog geen twee jaar kaal geplunderd is.”
“Maar waarom moet Akim dan zo hard nodig terug in DNA? Is er iets mis met z’n opvolgster, Willemien of Wiljeniet of hoe ze heet?”
“GWS oftewel Gado Wan Sabi. In ieder geval heeft onze Bee-fu-strei al een transitiegesprek met haar gevoerd en de geruchten doen de ronde dat het gesprek meer ging om na haar beëdiging met die zetel weg te lopen van Paars.”
“Ach kom, wat een zuiplappen-onzin is dit. Gewoon kletspraat, uit de duim gezogen. Zomaar maak je een aankomend assembleelid te schande.”
“Da waarom vecht Bee-a-no-lei dan zo heftig om haar intrede en houdt hij zelfs op dictatoriale wijze Akim-met-sem-boto buiten de deuren van de Assemblee?”
“Maar die plaatsvervangster van Akim heeft toch ook de ondersteuning van Akims terugkomst getekend?”
“Natuurlijk, stel je voor dat ze dat niet had gedaan! En ik blijf jullie zeggen: geloof niet wat politici zeggen; geloof wat ze niet zeggen.”
“En al zou die weledele dame na haar aantreden uit Paars weglopen met die zetel, wat dan nog? De oppositie wordt een beetje zwakker en de regeercoalitie heeft die zetel echt niet nodig.”
“Daar maak je een grote denkfout, mijn jonge broeder.”
“Hoe kan u me dat dan laten zien, meester?”
“Met een simpel rekensommetje. Daar gaan we. De NDP heeft nu zestien zetels, ja toch?”
“Klopt meester.”
“BEP als een soort oppositie heeft toch twee zetels?”
“Klopt.”
“Samen hebben ze 18 zetels en de coalitie 33, net geen tweederde.”
“Ow, wachte, daarom heeft BEP toen meegewerkt om de coalitie die tweederde te geven, zodat Chan-barka-bhaan meteen in DNA tot president gekozen kon worden.”
“Goed zo, mijn jonge vriend. Als de NDP nu een zetel kwijtraakt, hoeveel heeft de oppositie dan?”
“Zeventien zetels, dus eenderde, nog altijd een flinke hap.”
“Klopt, maar over hoeveel zetels kan de coalitie in dat geval beschikken?”
“Over…. jeetjemina-santamaria… over 34 zetels, dus over tweederde. Ze kunnen dan bij wijze van spreken alles via DNA door onze strot duwen.”
“Ha, je wordt wijs.”
“En dan zal het de ABOP-PL-NPS binnen de coalitie zijn die hieraan moeten meewerken en dat maakt de positie van Chan chantabel in die gevallen waar de VHP die tweederde nodig heeft.”
“Maar dan speelt onze Bee-fu-asemlee een hoog politiek spel.”
“Tuurlijk, zou ik ook doen als ik in zijn plaats was. Dit is de kans die je ten volle moet benutten, vooral als je politieke macht geroken en geproefd hebt.”
“En dan lekt op de koop toe de oprichting van dat staatsbedrijf New Surfin NV uit, zonder dat de VHP zijn overige coalitiepartners erbij heeft betrokken.”
“Inderdaad, en als etnische klap op de vuurpijl zijn de sleutelposities daarbinnen al met naam ingevuld door alleen VHP-ers.”
“Vandaar dat dat interpellatievoorstel hieromtrent in eerste instantie was ondertekend door de NPS, ABOP en PL.”
“En om die dreigende breuk binnen de coalitie naar buiten toe te lappen, hebben VHP-parlementariërs achteraf snelsnel ook dit interpellatievoorstel ondertekend. Helemaal niets aan de hand, toch? Zoals ook rondgebazuind werd toen New Surfin in opspraak raakte.”
“En nu blijkt daar van alles fout aan te zijn”
“En bepaalde mensen vinden ‘In de Praatkringen’ op de radio dat lieden ‘uit een bepaalde hoek’ de etnische snaar bespelen en dat de pers daaraan meedoet.”
“Maar in één adem kwebbelen die zelfde lieden voort dat ze trots zijn op hun Hindostaanse afkomst enzo enzo. Dan wie bespeelt ook die etnische snaar?”  
“Maar terecht is het belachelijk en politiek zelfs kinderlijk simplistisch als de Paarse fractie nu blèrt: Ramdin en Achaiber moeten aftreden.”
“Heel kernachtig vond ik daarom vooral de laatste twee alinea’s van Balraadj z’n artikel op Sterrennieuws. Pluimpje waard.”
“Nu gaat men waarschijnlijk lap’lapu doen en ter wille van de goede vrede alle coalitiepartners in New Surfin accommoderen.”
“Dan is het definitief afgelopen met deze staatsbank. Welke diaspora-valutabezitter zal z’n geld dan in dit doodgeboren kind steken?”
“Klopt. En dan kijken we, net zoals wijlen oom Eugene ‘Sjeni’ Gessel beschreef, vanuit onze keizerlijke tribune neer op de gladiatoren in de politieke arena die elkaar al schreeuwend in hun bloed, zweet, speeksel en urine bekampen en afmaken.”
“En als de winnaar om genade vraagt, wijzen wij vanuit de keizerlijke loge met de duim naar beneden.”
“Wijlen Vrije Stem-hoofdredacteur Wilfred Lionarons noemde ons parlement terecht: ‘Circus Stupido.”
“Proost op deze grote en kritische politieke analisten die ons helaas zijn voorgegaan.”

Rappa
Advertenties

Saturday 15 May
Friday 14 May
Thursday 13 May