Covid-19 noopt scholen bewuster om te gaan met handhygiëne
19 Jan, 16:45
foto
Scholen worden zich bewuster van handhygiëne. Het Natin heeft hulp van deskundigen ingeroepen,


De Covid-19-pandemie noopt samenlevingen wereldwijd om bewuster om te gaan met handhygiëne. Handen wassen is een van de maatregelen die besmetting met dit virus en de verspreiding ervan effectief kan tegengaan. Ook scholen in Suriname zijn zich daar goed van bewust. Zo heeft het Natin de hulp van deskundigen ingeroepen om een handhygiënetraining te verzorgen en de mogelijkheid te bekijken deze training te vast te leggen en als lesmateriaal te gebruiken.

Rekening houdende met de Covid-19-situatie kan de informatie in de video gemakkelijk op digitale wijze worden gedeeld met andere klassen. Ricky Stutgard en Intermed Caribe hebben reeds hun medewerking verleend voor het verzorgen van de training. De ene als voedseltechnoloog/microbioloog en de andere als leverancier van onder andere medische verbruiksartikelen, maar beiden vooral als grote voorvechters van een gezonde samenleving, waarin handen wassen een ontzettend belangrijke rol speelt. Stutgard ziet het initiatief van het Natin als een belangrijke stap vooruit in het bewustwordingsproces over handhygiëne. Hij complimenteert de school met dit proactief initiatief. Volgens Stutgard mogen andere scholen die geïnteresseerd zijn of informatie nodig hebben altijd contact maken.

Informatie delen
Assistant-manager Dave Wirjomengolo van Intermed Caribe vertelt dat het Natin hen heeft benaderd, omdat de school de bewustwordingsactiviteiten van het bedrijf heeft gevolgd. Al langer dan acht jaren timmert de onderneming aan de weg om met diverse partners de awareness over (hand)hygiëne te vergroten. De mogelijkheden zijn nagegaan om voor specifieke studierichtingen van het Natin informatie te delen en trainingen te verzorgen over (hand)hygiëne, in samenwerking met Stutgard. Die zegt dat, vergeleken met 2009 - toen was hij pas begonnen met bewustwordingssessies over (hand)hygiëne – de samenleving stappen vooruit heeft gemaakt. Hij noemt in dit kader het eerste handenwassenscholentoernooi in 2016, een initiatief van Intermed Caribe, waar hij ook als jury fungeerde.

Vooruitgang merkbaar
“Eigenlijk moeten dingen als een evolutie plaatsvinden en niet als een revolutie, want dan gaan mensen deze dingen snel willen loslaten. Ik zie vooruitgang. Je ziet ook dat die Covid-kwestie ervoor heeft gezorgd dat je nu overal sanitizers ziet. En de verschillende winkeliers, bedrijfszaken adviseren om je handen te wassen voordat je de zaak binnen komt. Het Covid-19-virus heeft wat dat betreft zaken ook versneld. Maar wij waren onze tijd ver vooruit, want wij spraken al in 2009 erover dat je je handen moet wassen om ervoor te zorgen dat je infecties moet voorkomen”, stelt Stutgard.

Balans in lock-down-maatregelen

Om de verspreiding van Covid-19 en vele andere infectieziekten tegen te gaan, is het van cruciaal belang om de handen regelmatig te reinigen met water en zeep of handsanitizers op alcoholbasis, zegt de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Deze organisatie vindt - net als het Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef) - dat overheden, die de verspreiding van COVID-19 onder controle willen houden, een balans moeten vinden tussen de risico's voor de volksgezondheid en de sociale en economische gevolgen van lockdown-maatregelen. Scholen over de hele wereld zijn gesloten om overdracht van het Covid-19-virus te verminderen, maar langdurige sluitingen van deze onderwijsinstellingen zullen negatieve gevolgen hebben voor de veiligheid, het welzijn en het leren van kinderen.

Goede sanitaire voorzieningen essentieel
De toegang tot goede sanitaire en handenwassenvoorzieningen is essentieel voor effectieve infectiepreventie en -bestrijding op scholen. Het is een belangrijk aandachtspunt van overheidsstrategieën voor het veilig (her)starten en open houden van scholen tijdens de aanhoudende wereldwijde Covid-19-pandemie. De WHO en het Unicef hebben in dit kader het wereldwijde initiatief ‘Handhygiëne voor iedereen’ gelanceerd. Zij benadrukken dat handhygiëne een zeer belangrijk instrument is om de Covid-19- pandemie tegen te gaan. Met dit initiatief willen de internationale organisaties een cultuur van hygiëne tot stand brengen op alle niveaus van de overheid en de samenleving.

Eén miljoen levens redden
Handhygiëne is niet alleen essentieel bij Covid-19. Geschat wordt dat het wassen van de handen met water en zeep het aantal sterfgevallen door diarree en ziekte met wel 50% kan verminderen. Onderzoekers zeggen dat als iedereen routinematig zijn handen waste, één miljoen doden per jaar zouden kunnen worden voorkomen. Een groot percentage van door voedsel overgedragen ziekten wordt verspreid door besmette handen. Een goede handhygiëne kan het risico op door voedsel overgedragen ziekten en andere infecties verminderen. Door goed en regelmatig de handen te wassen, kan ook het risico op luchtweginfecties met 16% worden verminderd.
Advertenties