Suriname moet denken aan Electric Vehicles
"We weten dat vrijwel alle landen hebben beloofd om de carbon emissies te verlagen door ervoor te zorgen dat de opwarming van de Aarde onder de 1.5 graden Celcius blijft," merkt Tjong-Ahin op. "We moeten minder uitstoot hebben. Eén van de manieren om dat te bereiken is met auto’s die minder of geen carbon uitstoot hebben. Elektrische auto's bieden uitkomst."
Tjong-Ahin is er voorstander van, om in Suriname een aanzet te geven, dat overheidsinstanties in EV’s gaan rijden. Vooral daar waar het werk om milieu management draait. Maar dat gaat nu niet, de crisis biedt de mogelijkheid ook niet. "Suriname heeft op korte termijn andere prioriteiten als het gaat om onze uitstoot," zegt de bewindsman. "De belangrijkste uitstoot zit in de bosbouw- en de mijnbouwsector. De focus is op korte termijn niet gericht op het vervangen van de auto’s. Deels ook vanwege de maatschappelijke situatie."
De milieu-minister volgt de internationale ontwikkelingen op het gebied van alternatieve transportmogelijkheden op de voet. Het heeft lang geduurd voordat is geaccepteerd dat EV’s duurzamer, milieuvriendelijk en efficiënter zijn. De Amerikaanse Tesla Inc., de grootste producent van elektrisch transport, is ondanks de verschillende uitdagingen de meest waardevolle autobedrijf in de wereld geworden. "Ze hebben hard gewerkt aan onder andere het ontwikkelen van lithium-ion batterijen die meer stroom kunnen opslaan," zegt hij. "Maar we zien ook dat Volkswagen hard bezig is. General Motors komt met een elektrische Hummer. In het Caribisch gebied zijn er elektrische tuk-tuks en bussen geïntroduceerd."
EV’s komen het Caribisch gebied goed uit. Op Trinidad & Tobago na zijn de eilanden zijn afhankelijk van olie importen. Elektrisch transport kan die afhankelijkheid flink terugdringen. De batterijen van de EV’s zorgen ervoor dat wanneer de eilanden getroffen zijn door orkanen, de inwoners nog kunnen beschikken over stroom. Meestal vallen de traditionele energiebronnen tijdens de natuurrampen uit en duurt het soms dagen voordat ze hersteld zijn. De komst van de EV zorgt op enkele eilanden ervoor dat er meer zonne-energie opslagplaatsen op verschillende plekken worden gebouwd. Op deze opslagplaatsen is het gemakkelijker terugvallen na de natuurrampen. Nog een reden is dat door de kleine omvang van de eilanden de elektrische auto’s geen grote afstanden hoeven af te leggen. Dure Tesla’s zijn niet perse nodig en is bijvoorbeeld een Nissan Leaf die 250 km bereikt op volle batterijen, meer dan genoeg.
Autobedrijf Nissan is in 2019 begonnen om in Argentinië, Brazilië, Chili, en Colombia hun elektrische auto aan de man te brengen. Maar via een IDB-project kunnen bepaalde steden in het Caribisch gebied en Latijns- Amerika ook beschikken over elektrische bussen voor openbaar transport. Sinds 2017 zijn er meer dan 500 van deze EV’s geleverd aan de regio. Deze worden ingezet voor openbaar - en schooltransport. De Bahamas, Cayman Islands, Turks- en Caicoseilanden, St. Lucia, Bermuda en Antigua en Barbuda zijn ook bezig de overstap te maken.
Barbados is het verst gevorderd. Het wil over 10 jaren alleen EV’s op zijn wegen. Het Barbadiaans energiebedrijf Megapower is in het Caribisch gebied de grootste importeur van EV’s en bouwer van 'charging stations' en zonne-energienetwerken. In samenwerking met de overheid en de Inter American Development Bank, heeft het ervoor gezorgd dat overheidsinstanties op dat eiland over elektrische auto’s kan beschikken. Megapower legt ook de meeste 'solar carports' aan; open autogarages die zonnepanelen als dak hebben. Hiermee wordt er energie gewonnen voor algemeen gebruik en kunnen elektrische auto’s daar hun batterijen ook opladen.
Europa heeft een deadline gesteld dat er tegen 2030 tenminste 30 miljoen 'zero emission' transportmiddelen op hun wegen zijn. China wil dat vanaf 2035 alleen schone auto’s worden verkocht. Die kunnen elektrisch of hybride zijn. China beschikt al over de grootste vloot van elektrische bussen en bromfietsen in de wereld.
Suriname heeft het Parijs Akkoord ook ondertekend, waarin onder andere is overeengekomen om de carbon emissies terug te dringen. "Uiteindelijk zullen wij er ook aan moeten geloven," merkt Tjong-Ahin op. "Wij gaan systematisch het gebruik van de traditionele auto’s moeten afbouwen. Met elektrische auto’s kunnen we de carbon uitstoot verminderen. Maar we moeten even afwachten wat er straks in Glasgow gebeurd wanneer de grote klimaatconferentie plaatsvindt, om te zien wat de beloftes zullen zijn van de verschillende landen. Maar ik verwacht zeker dat internationaal het gebruik van elektrische auto’s een enorme sprong zal maken. Wij moeten wel alvast gaan nadenken hierover. In elk geval zullen we ervoor moeten zorgen dat Suriname geen dumpplaats wordt van milieu onvriendelijke voertuigen."
René Gompers
Vandaag
-
21:15
Caricom boekt vooruitgang met regionale voedselzekerheid
-
19:13
Structurele steun voor leerstoornissen in onderwijs
-
17:10
Dalai Lama: 'Ik wil nog 40 jaar leven'
-
15:07
Vrouwen Magenta tonen kracht via vakopleiding
-
13:11
De eerste vrouwelijke president van Suriname
-
11:13
Petronas start morgen boorcampagne in Blok 52
-
09:15
Bejaardentehuis getroffen door brand: Vrouw komt om het leven
-
08:50
Newmont: Reductie personeel te Merian deel van kostenbeheersing
-
06:52
Personeel FVO eist cao-onderhandelingen: Leiding wijst op dienstweigering
-
04:54
Ook op deze zaterdag dienen zich onweersbuien aan
-
02:56
Oude handelsstad van 3.500 jaar oud ontdekt in Peru
-
00:58
169 bloeddonoren gehuldigd in Congreshal
-
00:01
Simons eerste vrouwelijke president; symboliek, verwachtingen en werkelijkheid
Gisteren
- EZ traint jonge ondernemers in duurzame landbouw
- Caricom viert 52 jaar samenwerking en veerkracht
- VS en Suriname herbevestigen gedeelde waarden van vrijheid en democratie
- Dode bij aanrijding Welgedacht B-weg
- Rusland zet op grote schaal chemische wapens in Oekraïne in
- Twee brandkasten buitgemaakt bij overval op woning
- Menselijke resten aangetroffen op goudnederzetting in Brokopondo
- OM eist 7 jaar cel voor voorbereiden landing drugsvliegtuig in Pusugrunu
- Het belang van het project Van 't Hogerhuysstraat
- Militair beschuldigd van overtreden Wet Verdovende Middelen
- Veel zon, maar ook onweersbuien in de middag
- Diplomatieke spanning tussen VS en Colombia escaleert
- Deken Fraenk vraagt autoriteiten om invulling Constitutioneel Hof
- Politiek pad nu geplaveid; de economische weg ligt vol valkuilen
Eergisteren
- Militairen beschuldigd van diefstal na tekort aan proviand tijdens detachement
- ExxonMobil draagt deel van Stabroek-blok over aan Guyanese overheid
- Deken: Rechtspraak is geen wedstrijd tussen partijen
- Suriname debuteert op OIC Youth Capital 2025 in Marrakech
- Het is tijd voor echte democratische hervorming in Suriname
- Kandidaatstelling president en vp gesloten; inauguratie op 16 juli
- Openbaar Ministerie weer voltallig met tweede AG
- Decentralisatie optie tot duurzame inkomstenverhoging binnenlandbewoners
- Hof speelt in op roep om hogere rechterlijke toetsing
- Vandaag volop zon
- Overvallers binden slachtoffers vast en plunderen woning
- HvJ versterkt met rechter en AG
- Column: Contouren zichtbaar
- VHP neemt plaats in de oppositiebanken