President wil strenge controle op prijzen basisgoederen
14 Jan, 07:23
foto
President Chan Santokhi op de regeringspersconferentie woensdag. (Foto: René Gompers)


De regering heeft ervoor gezorgd dat importeurs basis- en essentiële goederen kunnen importeren tegen de unificatie koers. Hierdoor zullen de prijzen van deze goederen met 20 procent omlaag gaan. President Chan Santokhi  heeft de opdracht gegeven dat als een winkel toch nog hoge prijzen hanteert, ze die winkel mogen sluiten. Ondertussen wordt er door gewerkt om de koers stabieler te krijgen.

“We luisteren ook naar de samenleving,” geeft Santokhi aan op de regeringspersconferentie woensdag. “Zij klaagt over de prijzen in de winkel en de koersontwikkeling.” Voor beide problemen wordt gewerkt aan een oplossing, geeft hij aan. De regering heeft als eerst besloten dat de lijst van basisgoederen wordt uitgebreid. “De tweede beslissing is dat de importeurs voor die basisgoederen de geünificeerde dollarkoers zullen krijgen,” deelt Santokhi mee.

“Maar u begrijpt wat er gaat gebeuren,” haalt de president aan. “If yu no pot’ a controle in’ a winkri, ga je weer die hoge prijzen krijgen, ondanks die lage koers.” Santokhi deelt mee dat aan de ministers de opdracht is gegeven “om met strenge controle, met strenge handhaving, met intrekking van vergunning, met sluiten van winkels,” erop toe te zien dat de prijzen niet verder stijgen. Santokhi roept “al die schakels in deze keten op: importeur, distributeur, kleinhandel en  detailhandel,” om mee te werken aan de bescherming van het volk.

Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning merkt op dat er al zichtbare resultaten zijn. “Ik moet tot mijn vreugde ook zeggen dat ik zie dat importeurs nu reeds adverteren dat prijzen van bepaalde goederen met 20 procent naar beneden zijn bijgesteld. We hebben ook met de winkeliers en consumentenbond gesproken. Want wij maken ons zorgen over de controle. We hebben afspraken gemaakt daarover.”  De prijzen van de basisgoederen zullen via de media bekendgemaakt worden. De president roept het volk op om te helpen met de controle.

René Gompers
Advertenties