Trump tweet dat hij inauguratie Biden niet bijwoont
08 Jan, 17:04
foto
De Amerikaanse president, Donald Trump, heeft getweet dat hij de inauguratie van zijn opvolger Joe Biden niet zal bijwonen. (Beeld: Reuters)


President Donald Trump zegt dat hij de beëdiging van zijn opvolger niet zou bijwonen, een dag nadat zijn topmedewerkers hem hadden overgehaald om een ​​video vrij te geven waarin hij toegaf dat hij binnenkort zou vertrekken. "Aan allen die het hebben gevraagd, ik ga niet naar de inhuldiging op 20 januari", tweette Trump, waarmee hij formeel maakte wat velen al lang hadden aangenomen: dat Trump de traditionele stap zou vermijden om persoonlijk de vreedzame overdracht van de macht te demonstreren.

Het komt terwijl Trump voor een onzeker laatste traject in functie staat. Zijn topmedewerkers gaven hem donderdag een botte waarschuwing terwijl hij somber in de West Wing zat en toekeek hoe zijn Republikeinse bondgenoten, kabinetssecretarissen en voormalige senior stafleden hem een ​​voor een bekritiseerden of aan de kaak stelden.

Zijn dochter Ivanka Trump, raadsman van het Witte Huis Pat Cipollone, stafchef Mark Meadows en anderen vertelden Trump dat er een reële kans was dat hij uit zijn ambt zou worden gezet - hetzij door zijn eigen kabinet of door wetgevers - als hij de acties van zijn aanhangers die de dag ervoor het Capitool bestormden, niet krachtig afwees. Trump wilde aanvankelijk geen video publiceren waarin hij de loyalisten veroordeelde wiens acties hij grotendeels steunde - en van wie hij zei dat hij een dag eerder 'liefhad' - maar hij zei tegen de assistenten dat ze een toespraak moesten voorbereiden en dan zou hij beslissen.

Nadat hij het korte script had gelezen dat ze hadden voorbereid, stemde Trump ermee in om het donderdagavond op te nemen - een opluchting voor het senior personeel, hoewel de zorgen bleven bestaan ​​dat hij tijdens zijn laatste dagen op kantoor kon terugkrabbelen, gezien zijn feitelijke positie ongewijzigd is gebleven: dat hij de verkiezing oneerlijk verloor.

De volgende ochtend was Trump weer bezig met het aanbieden van een totaal ander bericht op zijn Twitter-account, dat is hersteld nadat het sociale-mediabedrijf hem had geschorst. Hij kondigde aan dat hij de inauguratie van Biden niet zou bijwonen. En hij gaf een stem aan zijn aanhangers, van wie hij zei dat ze niet stil zouden zitten.

"De 75.000.000 grote Amerikaanse patriotten die op mij hebben gestemd, America First en Make America Great Again, zullen tot ver in de toekomst een Reuzen Stem hebben", schreef hij. "Ze zullen op geen enkele manier onrespectvol of oneerlijk worden behandeld !!!"

Hij maakte geen melding van een Capitol politieagent die van de ene op de andere dag stierf aan verwondingen die hij had opgelopen tijdens het bestrijden van relschoppers. Maar nu hij heeft toegegeven dat hij niet langer een tweede ambtstermijn zal uitzitten, begint Trump na te denken over hoe hij zijn laatste dagen in het Witte Huis zal doorbrengen, zeggen mensen die bekend zijn met de kwestie.

Het hoeft niet per se een rustige periode te zijn. Democraten lijken zich te haasten om hem voor de tweede keer te beschuldigen. Terwijl het praten over het verwijderen van hem uit zijn ambt via de grondwet afneemt, ziet de regering van Trump nog steeds ambtenaren ​​die uit protest ontslag nemen, inclusief de ministers van Transport en Onderwijs.
Advertenties