Wereld geschokt door bestorming Amerikaanse Capitool
07 Jan 2021, 14:35
foto
Aanhangers van de Amerikaanse president Donald Trump bezetten het Amerikaanse Capitool in Washington DC. (Foto: Reuters)


Wereldleiders zijn geschokt door de taferelen gisteren in het Amerikaanse Capitool. Aanhangers van de Amerikaanse president hadden het gebouw van het Capitool bestormd terwijl het Congres bijeen om de resultaten van de op 3 november gehouden verkiezingen te bekrachtigen. De demonstranten hebben geprobeerd die bekrachtiging te voorkomen. Wereldwijd brengen leiders hun geschoktheid over de gebeurtenissen onder woorden.

De Caribische Gemeenschap (Caricom) zegt in een verklaring diep bedroefd en bezorgd te zijn over de ongekende scènes die zich ontvouwden in het Capitool in Washington DC tijdens de bevestiging van de stemmen van de presidentsverkiezingen door het Amerikaanse Congres. "De bestorming van het Amerikaanse Congres was een grove belediging voor de democratie en de heerschappij van wet in een land dat wordt gezien als een leidend licht van vertegenwoordiger bestuur over de hele wereld."Caricom kijkt uit naar het herstel van de orde en de voortzetting van het proces van machtsoverdracht op een vreedzame manier.

VN-secretaris-generaal
VN-secretaris-generaal Antonio Guterres was "bedroefd" door de gebeurtenissen in het Capitool, zei zijn woordvoerder. "In dergelijke omstandigheden is het belangrijk dat politieke leiders hun volgelingen de nadruk leggen op de noodzaak om af te zien van geweld, en om democratische processen en de rechtsstaat te respecteren", zei VN-woordvoerder Stephane Dujarric in een verklaring.

China

China trok een vergelijking tussen de bestorming van het Amerikaanse Capitool en de vaak gewelddadige pro-democratische protesten van vorig jaar in Hongkong, maar merkte op dat niemand was omgekomen toen demonstranten de wetgevende macht van de door China geregeerde stad overnamen. Vier mensen zijn omgekomen bij het geweld in Washington, zei de politie.

"We willen ook dat het Amerikaanse volk zo snel mogelijk kan genieten van vrede, stabiliteit en veiligheid", vertelde woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Hua Chunying, tijdens een dagelijkse briefing.

Rusland

"Er komen nogal wat Maidan-achtige foto's uit DC:", postte de plaatsvervangend VN-ambassadeur Dmitry Polyanskiy van Rusland op Twitter, verwijzend naar protesten in Oekraïne die de door Rusland gesteunde president van Oekraïne Viktor Janoekovitsj in 2014 ten val brachten. "Sommige van mijn vrienden vragen of iemand crackers aan de demonstranten wil uitdelen om de Victoria Nuland-stunt te herhalen", zei hij, verwijzend naar een bezoek in 2013 aan Oekraïne toen de Amerikaanse adjunct-staatssecretaris Victoria Nuland de demonstranten eten aanbood.

Iran
"Wat er in Amerika is gebeurd, heeft laten zien wat een mislukking de westerse democratie is ... Een populistische man (Trump) heeft de reputatie van zijn land beschadigd", zei de Iraanse president Hassan Rouhani in een toespraak op televisie.

India
"Bedroefd om nieuws te zien over rellen en geweld in Washington DC", zei de Indiase premier Narendra Modi in een tweet. "De ordelijke en vreedzame machtsoverdracht moet worden voortgezet. Het democratische proces mag niet worden ondermijnd door onwettige protesten."

Japan
"We weigeren commentaar te geven op de politieke stijl van president Trump, aangezien het hier gaat om binnenlandse aangelegenheden in de VS", zei de Japanse kabinetschef Katsunobu Kato tegen verslaggevers. "Maar we hopen dat de democratie in de Verenigde Staten deze moeilijke situatie overwint, de kalmte en harmonie wordt herwonnen, en er een vreedzame en democratische machtsoverdracht zal zijn."

Israël
"Sinds zijn onafhankelijkheid is Amerika, onze grote en echte vriend, een baken van democratie geweest en stond het voor de waarden vrijheid, gerechtigheid en onafhankelijkheid", zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Gabi Ashkenazi, op Twitter. "Ik ben er zeker van dat het Amerikaanse volk en zijn gekozen vertegenwoordigers zullen weten hoe ze deze aanval moeten afweren en de waarden zullen blijven verdedigen waarop de Verenigde Staten is gegrondvest."

Frankrijk
"Wat er vandaag in Washington DC is gebeurd, is absoluut niet Amerikaans", zei de Franse president Emmanuel Macron in een videoboodschap op Twitter. "Wij geloven in de kracht van onze democratieën. Wij geloven in de kracht van de Amerikaanse democratie," zei hij in het Engels.

Spanje
De Spaanse premier Pedro Sanchez zei in een tweet: "Ik volg met bezorgdheid het nieuws dat afkomstig is van Capitol Hill in Washington. Ik vertrouw op de kracht van de Amerikaanse democratie. Het nieuwe voorzitterschap van @JoeBiden zal deze tijd van spanning overwinnen en het Amerikaanse volk verenigen."

Ierland

De Ierse minister van Buitenlandse Zaken, Simon Coveney, noemde de scènes in Washington "een opzettelijke aanval op de democratie door een zittende president en zijn aanhangers, in een poging om een ​​vrije en eerlijke verkiezing ongedaan te maken! De wereld kijkt! We hopen op herstel van de rust. "

Europese Unie
Charles Michel, voorzitter van de EU-leiders, uitte op Twitter zijn geschoktheid over de scènes in Washington. "Het Amerikaanse Congres is een tempel van democratie ... We vertrouwen erop dat de VS een vreedzame machtsoverdracht naar @JoeBiden zal verzekeren."

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei: "Ik geloof in de kracht van de Amerikaanse instellingen en democratie. Vreedzame machtsoverdracht vormt de kern. @JoeBiden heeft de verkiezing gewonnen. Ik kijk ernaar uit om met hem samen te werken als de volgende president van de VS."

Tsjechië

"Wat er in de VS is gebeurd, is een onaanvaardbare en ongekende aanval op de democratie", zei de Tsjechische premier Andrej Babis op Twitter. "De machtsoverdracht moet soepel en vreedzaam verlopen. Ik ben er vast van overtuigd dat deze incidenten moeten stoppen."

Zweden
De Zweedse premier Stefan Lofven beschreef de scènes in een tweet als "een aanval op de democratie". "President Trump en veel leden van het Congres dragen een aanzienlijke verantwoordelijkheid voor wat er nu gebeurt. Het democratische proces van het kiezen van een president moet worden gerespecteerd."

Noorwegen
De Noorse premier Erna Solberg postte op Twitter: "Dit is een onaanvaardbare aanval op de Amerikaanse democratie. President Trump is verantwoordelijk om dit te stoppen. Enge beelden, en ongelooflijk dat dit gebeurt in de Verenigde Staten."

Finland
De Finse premier Sanna Marin zei in een verklaring: "De aanval op Capitol Hill in Washington DC is een zeer ernstige en zorgwekkende zaak. Het laat zien hoe belangrijk het is om de democratie te allen tijde krachtig en krachtig te verdedigen."

Australië
De Australische premier Scott Morrison beschreef de scènes in Washington als "schrijnend". "We veroordelen deze gewelddaden en kijken uit naar een vreedzame overdracht van de regering aan de nieuw gekozen regering in de grote Amerikaanse democratische traditie", postte hij op Twitter.

Nieuw-Zeeland
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern zei op Twitter: "Democratie - het recht van mensen om te stemmen, hun stem te laten horen en die beslissing vervolgens vreedzaam te laten bekrachtigen, mag nooit ongedaan worden gemaakt door een bende. Onze gedachten zijn bij iedereen die net zo verwoest is als wij door de gebeurtenissen van vandaag. Ik twijfel er niet aan dat de democratie zal zegevieren."

Venezuela
De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Arreaza, tweette: "Venezuela uit zijn bezorgdheid over de gewelddadige gebeurtenissen die plaatsvinden in de stad Washington. Het veroordeelt de politieke polarisatie en hoopt dat het Amerikaanse volk een nieuwe weg naar stabiliteit en sociale rechtvaardigheid zal openen."

Argentinië
De Argentijnse president Alberto Fernandez tweette: "We spreken onze veroordeling uit over de ernstige gewelddaden en de belediging van het Congres die vandaag in Washington DC hebben plaatsgevonden. We vertrouwen erop dat er een vreedzame overgang zal zijn die de populaire wil respecteert en we betuigen onze grootste steun aan de verkozen president Joe Biden. "
Advertenties