Baby Amalia naar huis
31 Dec 2020, 17:50
foto
Het team tijdens de operatie van baby Amalia op 19 december. (Foto: RKZ)


Baby Amalia mag het nieuwe jaar thuis tussen familie beginnen. Het kindje is vandaag ontslagen uit het St. Vincentius Ziekenhuis nadat zij op 19 december een unieke levensreddende operatie in de inrichting heeft ondergaan. Het twee maanden oude meisje  is geboren met een 'galwegatresie', een aangeboren afwijking waarbij de galwegen in de lever niet zijn aangelegd en er daardoor geen bilirubine kan worden afgevoerd.

Door deze afwijking krijgen de huid en de ogen een gele kleur. Het was noodzakelijk dat de baby met spoed werd geopereerd. Deze levensreddende operatie, bekend als de Kasai operatie, wordt echter niet in Suriname uitgevoerd. Ook in Nederland is dit een zeldzame operatie die alleen wordt uitgevoerd in het gespecialiseerd Kinderlevercentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Op verzoek van de behandelende kinderarts Werner Keenswijk is het Diaspora Platform Nederland benaderd om na te gaan of er vanuit Nederland hulp verleend kon worden om het leven van baby Amalia te redden. Er is toen gelijk een speciaal team, bestaande uit leverchirurg dr. Ruben de Kleine en cardiothoracaal chirurg dr. Krishna Khargi, overgevlogen naar Suriname om de leveroperatie bij baby Amalia in het St. Vincentius Ziekenhuis uit te voeren. Ook chirurg Andy van Brussel van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo heeft geholpen bij deze operatie.

De operatie van baby Amalia duurde ruim vijf uren en is voorspoedig verlopen. De postoperatieve zorg is verzorgd door de kinderartsen, anesthesisten en chirurgen van het St. Vincentius Ziekenhuis. De leverfunctie van baby Amalia is sedertdien goed op gang gekomen. De baby heeft een normale kleur en vertoont alweer lachjes op haar gezichtje.

De ouders gaven aan dat zij erg zenuwachtig waren voor de operatie van Amalia. Ze zijn zeer tevreden over de topprestatie die geleverd is om hun kindje in leven te houden. Ze zijn een ieder van het Surinaams team en het Nederlands team heel erg dankbaar. Ook de morele ondersteuning vanuit de samenleving heeft hen goed gedaan. Ze hopen dat hun Amalia nog een heel lang en gezond leven voor zich heeft. In elk geval zijn de ouders dolblij om hun eerste kindje met de jaarwisseling bij zich te hebben.
Advertenties