1 op de 4 mensen krijgt Covid-19-vaccin in 2022
16 Dec 2020, 07:41
foto


Bijna één op de vier mensen krijgt mogelijk pas in 2022 Covid-19-vaccins, omdat rijke landen met minder dan 15% van de wereldbevolking 51% van de doses van de meest veelbelovende vaccins hebben gereserveerd. Landen met een laag en gemiddeld inkomen - waar meer dan 85% van de wereldbevolking woont - zouden de rest moeten delen, aldus onderzoekers van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health in de Verenigde Staten.

Een effectief antwoord op de pandemie vereist dat landen met hoge inkomens "delen in een rechtvaardige distributie van Covid-19-vaccins over de hele wereld", schreven ze. "De onzekerheid over de wereldwijde toegang tot Covid-19-vaccins is niet alleen terug te voeren op lopende klinische tests, maar ook op het falen van regeringen en vaccinfabrikanten om transparanter te zijn en verantwoording af te leggen over deze regelingen", voegde ze eraan toe.

Op 15 november hadden landen met hoge inkomens vooraf bijna 7,5 miljard doses vaccins besteld bij 13 fabrikanten, aldus het rapport. Dit omvatte Japan, Australië en Canada, die samen meer dan 1 miljard doses hebben, maar goed zijn voor minder dan 1% van de huidige nieuwe gevallen van coronavirus, zei het.

Zelfs als de vaccins van toonaangevende fabrikanten hun verwachte maximale productiecapaciteit bereiken, krijgt volgens het onderzoeksrapport bijna 25% van de wereldbevolking de vaccins nog een jaar of langer niet.

De coalitie van de People's Vaccine Alliance zei vorige week dat farmaceutische bedrijven hun technologie en intellectuele eigendom openlijk moeten delen via de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zodat er meer doses kunnen worden geproduceerd.

De John Hopkins-onderzoekers zeiden dat de Covax-faciliteit van de WHO een sleutelrol zou kunnen spelen bij het verzekeren van eerlijkere toegang tot goedgekeurde vaccins, maar dat het slechts 500 miljoen doses heeft veiliggesteld, ver onder het doel om tegen het einde van 2021 ten minste 2 miljard doses te leveren.

Het wereldwijde pact, dat in april werd gelanceerd, heeft tot doel fondsen van rijkere landen en non-profitorganisaties samen te voegen om de ontwikkeling en productie van Covid-19-vaccins te versnellen en ze eerlijk over de hele wereld te verdelen.

Het heeft tot dusver de helft van de benodigde financiering veiliggesteld en de Verenigde Staten en Rusland - belangrijke spelers in de ontwikkeling en fabricage van vaccins - hebben zich niet aangesloten, aldus de Johns Hopkins-studie.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April