Gajadien: 2 vragen relevant voor hoorcommissie Adhin
04 Dec 2020, 00:00
foto
De procureur-generaal heeft bij De Nationale Assemblee gevorderd dat ex-vicepresident Ashwin Adhin in staat van beschuldiging wordt gesteld.


De hoorcommissie van De Nationale Assemblee zal ex-vicepresident Ashwin Adhin maandag horen. Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday heeft op 26 november een vordering ingediend om Adhin in Staat van beschuldiging te stellen. Commissievoorzitter Asis Gajadien om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat er geen inhoudelijk onderzoek plaatsvindt door De Nationale Assemblee.

Gajadien merkt op dat twee vragen voor hem van belang zijn, die Adhin moet beantwoorden. Zijn de strafbare feiten gepleegd tijdens het uitoefenen van het ambt van vicepresident. De tweede vraag is of het van algemeen belang is om Adhin niet te vervolgen. Als de strafbare feiten te maken hebben met het ambt van vicepresident en als het niet in het algemeen belang is om de persoon niet te vervolgen, is de zaak wat Gajadien betreft gauw klaar.

Nadat Adhin gehoord is door de commissie, wordt er verslag uitgebracht aan De Nationale Assemblee. In een openbare vergadering moet het besluit genomen worden of Adhin in staat van beschuldiging zal worden gesteld. Diverse fracties hebben al publiekelijk aangegeven dat de rechterlijke macht haar werk ongestoord moet kunnen doen.

NDP-voorzitter Desi Bouterse zei maandag in Ocer dat hij samen met Ramon Abrahams en raadsman Irvin Kanhai regeringsfunctionarissen aan het contacten was. Nu zijn verzetzaak voorgegaan is, "moet het varkentje van Adhin worden gewassen". Bouterse zei dat niks mis mag gaan. Vicepresident Ronnie Brunswijk had eerder gezegd dat de zaak buiten proces kon worden afgehandeld. Er is een brief naar hem geschreven door raadsman Kanhai om de zaak financieel af te handelen. De twee medeverdachten Amien D. en Vijendra R. zitten nog steeds vast. 
Advertenties